Polițist din Cluj-Napoca, condamnat la ani grei de închisoare după ce a agresat un bărbat încătușat: „M-au întrebat dacă mai sunt tare în clanţă”


Iacob-Moise Raț, polițist la Secția 4 de Poliție din Cluj-Napoca, a fost condamnat  2 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare pentru purtare abuzivă. Polițistul este acuzat că i-a rupt coasta unui bărbat, în timp ce încerca să-l încătușeze. Sentința a fost pronunțată de magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca, la finalul săptămânii trecute, și poate fi atacată cu apel. 

Potrivit anchetatorilor, incidentul a avut loc în seara zilei de 8 iunie 2019, când Iacob-Moise Raț și un coleg de-al său au fost solicitați să se deplaseze la locuința unui clujean care organizase o petrecere cu ocazia zilei de naștere a fiicei sale și asculta muzică la un volum extrem de ridicat. 

Ajunşi la faţa locului, cei doi poliţişti au luat legătura cu femeia care sesizase autorităţile, iar aceasta le-a relatat că a încercat să comunice cu persoanele responsabile de producerea zgomotului, însă „i s-a spus că le doare între picioare de faptul că fac gălăgie şi nu îi interesează nici eventuala sesizare a poliţiştilor”. 

Ulterior, poliţiştii s-au deplasat la apartamentul în care a avut loc petrecerea și au avut prima interacțiune cu cel pe care Iacob-Moise Raț urma să-l bată fără milă.

Polițistul susține că bărbatul pe care l-a agresat „a avut o atitudine total nepotrivită şi ne spunea că este ziua copilului său şi nu are de gând să facă gălăgie mai puţină şi nici nu le poate cere persoanelor care participau la petrecere să plece.”. De cealaltă parte, bărbatul agresat  susține că a vrut să le prezinte polițiștilor un act de identitate, însă a fost prins într-o discuție cu polițiștii: „Mi-a adus la cunoştinţă apoi din nou că mă va amenda, moment în care i-am spus că mă poate amenda pentru că eu oricum nu voi plăti amenda”.

Ulterior, poliţiştii i-au comunicat bărbatului că urmează să fie sancţionat contravenţional, pentru tulburarea liniştii publice, motiv pentru care i-au cerut să îi însoţească la autoturismul de serviciu, care era parcat în faţa blocului. Când cei trei se aflau aproape la parter, bărbatul le-ar fi spus celor doi poliţişti că nu mai vrea să îi însoţească şi s-ar fi întors, lăsând impresia că vrea să se întoarcă în apartament.  

Văzând că bărbatul pe care voiau să-l amendeze nu cooperează, cei doi polițiști au schimbat abordarea atât de mult încât clujeanul a ajuns, la propriu, de la bal la spital, cu o coastă ruptă. Cei doi l-au încătușat pe bărbat cu intenţia de a reveni în locuinţă, acesta fiind momentul de debut al acţiunii în forţă pe care poliţiştii au abordat-o, în urma căreia victima s-a ales şi cu o coastă ruptă.

În fața magistraților, bărbatul agresat a declarat următoarele: „am ajuns la parterul blocului şi când să cobor de pe ultima scară, poliţistul din spatele meu mi-a prins brusc mâna dreaptă, mi-a răsucit-o la spate şi mi s-a adresat spunându-mi „Ţigane, te omor în seara asta!” şi am simţit că-mi pune o cătuşă la încheietura mâinii pe care mi-a strâns-o. I-am cerut să nu-mi răsucească mâna pentru că am fost operat, moment în care s-a întors şi mi-a aplicat o lovitură cu pumnul în stomac în urma căreia am căzut în genunchi.

Poliţistul cu mustaţă m-a ţinut apoi cumva de gât strângându-mă din spate, timp în care mi-a luat mâna stângă şi mi-a condus-o la spate, după care am fost încătuşat la ambele mâini. Apoi amândoi m-au prins de bluză din spate şi m-au tras până în zona în care sunt cutiile poştale târându-mă aproximativ cinci metri.

În acel loc, poliţistul solid şi cu mustaţă m-a ridicat efectiv în picioare din încheietura mâinilor mele încătuşate, timp în care eu îi ceream să-mi desfacă cătuşele spunându-i că nu aveau voie să mă încătuşeze. Atunci acesta mi s-a adresat că ar fi trebuit să se deplaseze pentru mine, moment în care în loc să-mi desfacă cătuşele, mi le-a strâns mai tare, fără a-mi putea da seama cum anume a procedat, doar am auzit zgomotul specific strângerii cătuşelor.

În timp ce poliţistul solid şi cu mustaţă mă ţinea din spate după ce mi-a strâns cătuşele, aflat în faţa mea mi s-a adresat întrebându-mă dacă mai vreau să se legitimeze şi dacă „mai sunt tare în clanţă”, după care imediat fără ca eu să reacţionez în vreun fel mi-a aplicat o lovitură cu pumnul în stomac în acelaşi loc în care m-a lovit şi prima oară, lovitură în urma căreia am căzut iniţial în genunchi şi apoi într-o parte. Imediat poliţistul solid şi cu mustaţă m-a ridicat, fiind ţinut însă în genunchi şi spunându-mi „Îţi arăt eu ţie ţigane, în seara asta te omor!”.

A început să mă lovească cu piciorul în partea lateral-dreaptă a coastelor. M-a lovit de aproximativ patru ori în această modalitate. Imediat care se afla în spatele meu, eu fiind în poziţia în genunchi şi uşor aplecat înspre înainte, a început să mă lovească cu coatele în spate, timp în care şi poliţistul solid şi cu mustaţă a început să mă lovească cu pumnii în partea lateral-dreapta a coastelor.

În timp ce mă loveau s-au auzit paşi şi o auzeam pe concubina mea cum mă strigă, motiv pentru care cei doi poliţişti s-au oprit şi nu m-au mai lovit, iar când concubina mea a ajuns în locul în care ne aflam, i-au cerut să revină în apartament, spunându-i că nu are ce căuta în acel loc. Precizez faptul că încă din primul moment în care mi-a fost răsucită mâna la spate şi aşezată cătuşa am început să strig, dar nu a ieşit nicio persoană afară pe casa scărilor. Apoi am fost condus afară din locul unde era parcată maşina de serviciu a poliţiştilor.

Mi-au cerut să urc înăuntru, iar când am intenţionat să intru în maşină poliţistul solid şi cu mustaţă m-a prins cumva din spate din zona cefei, a deschis portiera, m-a aplecat înspre înainte şi m-a lovit cu pumnii şi genunchii aplicându-mi lovituri în spate şi în zona lateral-dreapta a coastelor, timp în care îmi reproşa că ar fi fost nevoiţi să se deplaseze în acel loc din cauza mea.

Apoi am fost urcat pe bancheta din spate, s-a urcat la volan şi celălalt poliţist a ocupat loc pe scaunul dreapta-faţă, fără a-mi comunica unde voi fi condus, însă eu bănuind că voi fi condus la Secţia 4 Poliţie. În timp ce mă aflam în maşină i-am întrebat de ce anume m-au încătuşat şi m-au lovit, spunându-le că voi face plângere împotriva lor, moment în care poliţistul solid şi cu mustaţă s-a întors şi a gesticulat cu mâna în direcţia mea spunându-mi „Taci ţigane că acum te omor!”. 

Am ajuns la secţia de poliţie, am intrat înăuntru, mi s-a cerut de către poliţistul solid şi cu mustaţă să ocup loc pe un scaun. I-am spus că nu pot să stau pentru că simţeam durere şi pentru că eram încătuşat, moment în care acesta s-a îndreptat înspre mine, m-a lovit cu palma în piept împingându-mă în direcţia scaunelor, acţiune în urma căreia eu am căzut în şezut pe unul dintre scaune.”.

Vând în vedere că declarațiile polițiștilor și declarațiile victimei se băteau cap în cap, cei trei au fost supuși testului poligraf. În urma testării cu detectorul de minciuni, s-a stabilit că mărturia bărbatului agresat a fost sinceră, în timp ce oamenii legii ar fi mințit.

Comentarii Facebook