Polițist local din Cluj, prins că a ajutat doi condamnați să „scape” de munca în folosul comunității. A dat vina pe un viceprimar mort


Un polițist local din comuna Ceanu Mare, județul Cluj, a fost condamnat la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, fiind stabilit un termen de supraveghere de 2 ani.

Polițistul a fost găsit vinovat de fals intelectual și uz de fals, pentru că a ajutat doi bărbați condamnați la muncă în folosul comunității să fenteze legea.

Mai exact, bărbații aveau de efectuat 80, respectiv 60 de zile de muncă în folosul comunității, iar polițistul era cel desemnat să le supravegheze activitatea. În loc să se asigure că aceștia chiar lucrează, el a completat acte false, în care a scris că cei doi ar fi muncit opt ore pe zi, în diverse perioade, chiar dacă în realitate nu au fost prezenți sau se aflau în altă parte.

Cum i-a „ajutat” polițistul pe cei doi clujeni

De exemplu, unul dintre condamnați era trecut în acte că ar fi tăiat vegetație între 4 și 11 noiembrie 2019, dar în acea perioadă nici măcar nu se afla în localitate. Pe 13 noiembrie era pontat cu 8 ore de muncă, deși în realitate se afla la Serviciul de Probațiune Cluj. Situații similare au fost și în lunile februarie și mai 2020, când același bărbat era trecut în acte ca muncind, deși nu era acolo.

Al doilea bărbat a fost „pontat” ca fiind la muncă în august 2019, cu toate că, în realitate, a început munca abia în luna octombrie. A fost trecut prezent și în februarie 2020, în zile în care fie era bolnav, fie se afla, din nou, la Serviciul de Probațiune Cluj.

Anchetatorii au reținut că toate aceste documente false au fost trimise către Serviciul de Probațiune Cluj, pentru a părea că cei doi și-au îndeplinit obligațiile stabilite de instanță.

Faptele au ieșit la iveală după ce poliția a fost sesizată printr-un denunț. În iulie 2020, procurorii au început urmărirea penală împotriva polițistului pentru fals intelectual și uz de fals. 

În final, polițistul și-a asumat faptele și a încheiat un acord cu procurorii, însă a plasat o parte din vină și în seama viceprimarului de la acea vreme, care a decedat între timp. 

Inculpatul și-a recunoscut faptele de întocmire a formularelor cu date nereale, iar apoi transmiterea acestora către Serviciul de Probațiune Cluj.

A arătat că nu a avut cunoștință despre datele și exacte la care cei doi martori au prestat munca neremunerată în folosul comunității, acestea nefiind notate niciunde în afara de agenda domnului viceprimar, acum decedat, dar această muncă a fost cu siguranță prestată.”, au reținut magistrații clujeni. 


Comentarii Facebook