Poștaș din Cluj-Napoca, condamnat la închisoare pentru delapidare. A falsificat acte ca să-și bage zeci de mii de lei în buzunare

Un fost poștaș din Cluj-Napoca a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare după ce și-a însușit sume importante de bani destinate achitării pensiilor și mandatelor poștale, prin falsificarea unor acte. 

Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca i-au interzis, de asemenea, dreptul de a ocupa funcții publice și de a lucra în domeniul poștal timp de trei ani.

Bărbatul este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de delapidare în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată și participație improprie la fals intelectual în formă continuată. 

Potrivit documentelor cuprinse la dosarul cauzei, bărbatul a fost angajat la Oficiul Poștal de Distribuire nr. 6 din Cluj-Napoca, în perioada 20 iunie 2019 - 20 decembrie 2021. În acest context, a ridicat în două ocazii, pe 13 septembrie și 13 octombrie 2021, sume de bani destinate achitării mandatelor și pensiilor, dar nu a achitat sumele aferente mandatelor în trei cazuri, cauzând un prejudiciu de 20.799 de lei. 

Ca să arate că plățile au fost făcute, fostul poștaș a consemnat în fals datele de identificare și mențiunile de plată precum și aspectele care trebuiau consemnate de către beneficiari, inclusiv semnăturile acestora.  

La finalul zilelor de 13 septembrie și 13 octombrie 2021, clujeanul a predat aceste înscrisuri funcționarului de la casieria poștei iar casierul a consemnat în mod nereal că au fost achitate și mandatele.

Instanța a reținut că, potrivit procedurii pentru executarea serviciilor de mandate, bărbatul „primea zilnic, pe bază de semnătură prin intermediul condicii F55, mandatele poștale destinate achitării în ziua respectivă, împreună cu sumele de bani aferente acestora.

Acesta avea obligația de a se deplasa la domiciliul destinatarului și de a verifica corespondența datelor celui care primește plata cu cele existente în mandatul poștal, făcând mențiuni în cuprinsul mandatului referitoare la felul actului de identitate, seria, numărul acestuia, organul emitent și data emiterii, iar beneficiarul mandatului avea obligația de a consemna data achitării, suma în cifre și în litere și în final să semneze.

Apoi, la sfârșitul programului de lucru, în condica F55, inculpatul avea obligația de a menționa casierului numărul mandatelor achitate, valoarea acestora, precum și să depună corpul mandatelor achitate, iar în cazul celor neachitate să restituie sumele de bani unității împreună cu mandatele, după care casierul semna la final să ateste toate aceste operațiuni”.

Comentarii Facebook