Vineri 22 Noiembrie

Primar din Cluj, condamnat la închisoare cu suspendare pentru furt de arbori. Judecătorii clujeni i-au interzis să mai ocupe o funcție publică


Dorin Nap, primarul comunei Valea Ierii, a fost condamnat joi, 18 iulie, la pedeapsa de 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru furt de arbori și fals intelectual. Mai mult, primarul din Valea Ierii este obligat să achite o amendă penală în valoare de 15.000 de lei.  

De asemenea, ca măsură complementară, instanța a decis că Dorin Nap nu mai are dreptul să fie ales sau să ocupe o funcție publică. Astfel, scaunul de primar ar putea fi preluat de viceprimarul Marius Mariș, până la organizarea unor noi alegeri. 

Decizia a fost pronunțată joi, 18 iulie, de către magistrații de la Curtea de Apel Cluj și este definitivă. 

Inițial, magistrații de la Judecătoria Turda îl condamnaseră pe Dorin Nap la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, însă pedeapsa a fost majorată. 

Potrivit procurorilor clujeni, în luna aprilie a anului 2020, înainte cu numai câteva luni de alegerile locale, Dorin Nap care ocupa funcția de pădurar al Ocolului Silvic Valea Ierii s-a deplasat la cantonul silvic pe care îl avea în pază,  unde știa că există în curs de exploatare o partidă de masă lemnoasă. 

Lucrările de exploatare erau sistate de titularul autorizaţiei de exploatare, iar la faţa locului nu era vreun reprezentant al acesteia,  Nap a tăiat fără drept un număr de 7 arbori de esență rășinoase, din specia molid, care erau marcați, cu un volum de 15,771 mc. 

În cauză a fost stabilit un prejudiciu de 9.801,51 lei fără TVA, alcătuit din valoarea pagubei produse pădurii de 5.765,59 lei la care se adaugă valoarea funcțiilor pădurii nerealizate în sumă de 4.035,92 lei. De asemenea, Dorin Nap a tractat arborii tăiați până la o rampă primară cu un tractor, valoarea prejudiciului fiind de  2.712 lei.  

În următoarea zi, Nap a întocmit un aviz de însoțire primar cu un localnic în vederea vânzării materialului lemnos. Avizul de însoțire fusese întocmit pentru cantitatea de 11,57 mc lemn rotund rășinoase, deşi în realitate era vorba de cantitatea de 18,16 mc. Mai mult, la rubrica document de proveniență, Nap a notat că lemnele provin dintr-o altă exploatare decât cea reală, pentru a crea aparenţa unei proveniențe legale a materialului lemnos. 

Comentarii Facebook