Primăria Cluj-Napoca a obligat un clujean să demoleze o casă pe roți, pentru că nu are autorizație de construire! Bărbatul e revoltat: „Este un bun mobil”


Un clujean a fost obligat de Primăria Cluj-Napoca să demoleze casa mobilă pe care a instalat-o în anul 2020, pe strada Valea Fânațelor din municipiu.

Decizia municipalității a fost confirmată, la începutul acestei luni, de magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca, care l-au obligat pe bărbat să desființeze lucrările făcute fără autorizație de construire. 

Primarul Emil Boc a motivat în instanță că bărbatul a executat lucrări de amplasare a unei case mobile fără a deține autorizație de construire. 

De asemenea, a precizat faptul că, la data de 17 iunie 2021, polițiștii locali au făcut un control pe Valea Fânațelor și au constatat că imobilul are regimul de înălțime P, dimensiunile în plan de cca 4x10 m, fără fundație, cu pereți din panouri tip sandwich, acoperiș cu învelitoare din tablă.

Conform declarației fiscale a proprietarului, construcția s-a montat în anul 2020. Pentru că lipsea autorizația de construire, polițiștii locali l-au amendat pe bărbat cu 5000 de lei și au dispus, ca măsură complementară, desființarea lucrărilor executate fără autorizație de construire în termen de 365 de zile. 

Un an mai târziu, polițiștii clujeni au făcut un nou control la imobilul cu pricina, unde s-a constatat că, până la expirarea termenului prevăzut în acesta, bărbatul nu s-a conformat măsurii de desființare, fiind dispusă ca măsură complementară începerea demersurilor de sesizare a instanțelor judecătorești. 

Clujeanul pus să-și demoleze locuința pe roți a declarat în fața magistraților că a cumpărat casa în anul 2020 și a amplasat-o pe terenul său. El a precizat că locuințele mobile nu sunt reglementare legislativ, caracteristica principală a acestora fiind aceea că sunt mobile, nu au fundație, prin urmare nu se poate dispune desființarea. 

O casă mobilă este un bun mobil, care are în componentă roți (8 roți), șasiu metalic, proțap și ax proprie, similar unui vehicul fără autopropulsare (similar unei remorci care are, de asemenea, roți, șasiu, proțap și ax proprie), casele mobile putând fi asimilate/încadrate în categoria vehiculelor agabaritice.

Casa mobilă nu are fundație, este un bun mobil care poate fi amplasat în diferite spații/locuri. Casa mobilă nu „se desființează", ci poate fi amplasată în diferite locuri, ca orice alt bun mobil. Pentru realizarea unei case mobile, producătorul acestora nu are nevoie de obținerea unei autorizații de construire, casele mobile fiind produse în regimul de producție al oricărui alt bun mobil.”, a motivat clujeanul.

În ciuda acestor lucruri, magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au stabilit că bărbatul trebuie să desființeze casa mobilă în termen de 30 de zile, dacă hotărârea pronunțată va rămâne definitivă.

Mai mult, Primăria Cluj-Napoca a fost autorizată de instanță să efectueze lucrările de desființare pe cheltuiala clujeanului, dacă acesta nu se va conforma deciziei. 

Menționăm că hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Comentarii Facebook