Duminica 22 Decembrie

Primăria și Emil Boc au pierdut în fața construcțiilor ilegale din Cluj-Napoca. Nu se pot atinge de un bloc care sfidează autorizația de construire


În municipiul Cluj-Napoca, nimic nu este imposibil, în special când vine vorba de dezvoltarea imobiliară haotică. Clujeanul Adrian Valentin Măcicășan a reușit să obțină o victorie în instanță împotriva primarului Emil Boc și a Primăriei Cluj-Napoca, după ce a ridicat un bloc fără respectarea autorizației de construire. 

Totul a început în anul 2010, când Adrian Valentin Măcicășan a obținut o autorizație de construire pentru edificarea unui imobil cu un regim de înălțime D+P+E+M, pe strada Lombului din Cluj-Napoca. 

Lucrările au fost demarate, însă la scurt timp municipalitatea a constatat că proiectul aprobat prin autorizația de construire nu seamănă cu ceea ce era la fața locului. Mai exact, dezvoltatorul imobiliar a modificat planul inițial construind apartamente cu două camere. Astfel, bărbatul s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei. În paralel, în anul 2011, Primăria Cluj-Napoca și Emil Boc l-au dat în judecată pe Adrian Valentin Măcicășan, solicitând magistraților clujeni să dispună obligarea bărbatului să desființeze lucrările executate ilegal și să aducă imobilul la starea inițială. 

Asul din mânecă pe care l-a avut Măcicășan a fost că imediat după constatările municipalității a vândut apartamentele din bloc. Astfel, noii proprietari au intervenit de partea bărbatului în instanță, cerând magistraților să nu admită cererea Primăriei Cluj-Napoca pentru că, dacă va fi dispusă demolarea blocului, și-ar pierde locuințele în care au investit zeci de mii de euro.  

Prin urmare, magistrații au decis să respingă cererea municipalității, chiar dacă s-a constatat că blocul de pe strada Lombului a fost construit de Măcicășan cu „nerespectarea proiectului tehnic care a stat la baza emiterii AC nr. 1064/03.09.2010. Nerespectarea autorizației a constat în modificări constructive interioare, modificări de formă și dimensiuni ale geamurilor și ușilor pe fațadele nord și sud”.

Instanța a motivat că Adrian Valentin Măcicășan a demarat demersuri pentru a intra în legalitate, fiind de bună-credință. 

Instanța reține că pârâtul a inițiat demersurile necesare în vederea intrării în legalitate, solicitând de la Primăria Mun. Cluj-Napoca analizarea situației în vederea soluționării conform prevederilor art. 28 și art. 32 din Legea nr. 50/1991, astfel cum i s-a pus în vedere prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției.

În concluzie, se constată buna-credință a pârâtului în sensul întreprinderii demersurilor pentru a intra în legalitate, reclamantul fiind cel care a refuzat în toată această perioadă cererile și propunerile adresate de către pârât. Or, intrarea în legalitate a construcției presupune o atitudine proactivă atât din partea solicitantului, cât și din partea administrației, acesta din urmă având obligația de a stabili și de a comunica dacă lucrările executate mai pot fi menținute și dacă da, în ce condiții, solicitarea de desființare a lucrării fiind dispoziția ultimă raţio în această materie”, arată o parte din motivarea judecătorească.

Pe lângă faptul că a pierdut lupta împotriva dezvoltatorului imobiliar, Primăria Cluj-Napoca este obligată să plătească şi cheltuielile de judecată, acestea reprezentând suma de 3.500 de lei.

Obligă apelantul Primarul Municipiului Cluj-Napoca să plătească pârâtului Măcicăşan Adrian Valentin suma de 3500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, mai arată soluția instanței.

Comentarii Facebook