Românii care ar putea rămâne fără pensii de la 1 noiembrie 2024. Până în 9 octombrie trebuie să depună URGENT un document la Casa de Pensii


Avertisment pentru cei care primesc pensie de urmaș! Veți pierde pensia dacă nu respectați termenul limită de 1 noiembrie!

Casa de Pensii a emis un avertisment  pentru o categorie de români! Tinerii care beneficiază de pensie de urmaș riscă să piardă acest ajutor financiar începând cu data de 1 noiembrie 2024, dacă nu respectă anumite condiții esențiale. 

Mai exact, tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, care primesc pensie de urmaș, ar putea pierde acești bani din partea statului dacă nu respectă toate cerințele stabilite. Beneficiarii trebuie să depună o adeverință la casele de pensii, din care să rezulte că urmează cursurile unei forme de învățământ organizate conform legii. Orice document depus după această dată stabilită prin lege nu va fi luat în considerare. 

Ce trebuie să facă tinerii pentru a nu pierde pensia?

În România, legislația le permite tinerilor care au pierdut un părinte să primească pensie de urmaș, statul oferind astfel sprijin pentru cei care au nevoie de suport financiar. Totuși, pentru a evita pierderea acestui ajutor, este important ca românii să cunoască bine condițiile. Tinerii care beneficiază de pensia de urmaș trebuie să fie atenți la cerințele impuse și să se asigure că depun toate documentele necesare înainte de expirarea termenului legal.

Mai precis, art. 64 alin (3) din Normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023, aprobate prin HG 181/2024, stipulează clar: „copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte în 10 zile calendaristice, de la începerea anului școlar, adeverința în original, din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii”. Tinerii care sunt încă la liceu au fost nevoiți să prezinte adeverința din luna septembrie.

În ceea ce privește studenții, aceștia trebuie să depună adeverința șa Casa de Pensii până cel târziu în 9 octombrie 2024, deoarece anul univeristar a început în 30 septembrie 2024, adică în maximum 10 zile calendaristice de la începerea anului universitar. 

Beneficiarii care nu respectă această cerință și nu duc la casele de pensii documentele necesare riscă să piardă sprijinul financiar de la stat începând cu 1 noiembrie 2024.

Comentarii Facebook