Schimbări majore în pensia de handicap: Tot ce trebuie să știi despre noile reglementări care intră în vigoare în septembrie 2024


Pensia de handicap, cunoscută și sub numele de pensie de invaliditate, este un sprijin vital pentru cei care și-au pierdut capacitatea de muncă din diverse cauze medicale. Cu noile modificări legislative ce vor intra în vigoare în septembrie 2024, drepturile și condițiile pentru acordarea acestei pensii se schimbă semnificativ. În articolul de față, îți prezentăm pe scurt principalele aspecte pe care trebuie să le cunoști.


  1. Definiție și Beneficiari: Pensia de invaliditate este destinată persoanelor care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor probleme de sănătate. Aceasta include accidente de muncă, boli profesionale, neoplazii, schizofrenie, SIDA, sau alte afecțiuni fără legătură cu munca.

  2. Criterii de Eligibilitate: Beneficiarii trebuie să aibă un stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii, să nu fi atins vârsta standard de pensionare și să aibă capacitatea de muncă diminuată conform legii.

  3. Categorii Speciale: Asigurații care au efectuat serviciul militar, elevii, studenții, și persoanele mutilate în Revoluția din 1989 pot beneficia, de asemenea, de pensia de invaliditate.

  4. Noi Reglementări pentru Angajații în Străinătate: Angajații români care lucrează în străinătate din dispoziția angajatorilor români și care suferă accidente de muncă vor putea beneficia de pensie de invaliditate dacă dețin documente conforme cu reglementările europene.

  5. Clasificarea Invalidității: Invaliditatea este clasificată în trei grade, în funcție de capacitatea de muncă rămasă: gradul I (pierderea totală a capacității de muncă), gradul II (capacitate de muncă păstrată parțial), și gradul III (capacitate de muncă păstrată în mare parte).

  6. Stabilirea Cuantumului: Valoarea pensiei de invaliditate este calculată pe baza stagiului de cotizare și a punctajului mediu anual, similar cu pensia pentru limită de vârstă.

  7. Noutăți Legislative: Noua lege aduce clarificări în ceea ce privește stagiul potențial de cotizare și modul de calcul al pensiei, fiind aplicabile tuturor gradelor de invaliditate. Mai multe detalii, găsiți pe Legal Badger.

Comentarii Facebook