Duminica 22 Decembrie

Știai că bugetarii sunt privilegiați față de angajații din privat chiar și în cazul zilelor libere pentru decesul unui frate? Vezi câte zile au dreptul

Bugetarii au trei zile libere pentru decesul unui frate. Dacă lucrezi la privat ai dreptul doar o zi

Știai că salariații din sistemul bugetar sunt privilegiați în privința numărului de zile libere la care au dreptul atunci când au un eveniment în familie, fie că este nașterea sau căsătoria unui copil sau chiar decesul unui frate, soră sau bunic?

Ei bine, Codul muncii face această distincție cel puțin bizară și nedreaptă între angajații din sistemul bugetar și cel din sistemul privat. Mai exact, art. 24 alin. (1) din HG 250/1992 stipulează că: „În afara concediului de odihnă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la zile de concediu plătite, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite: 

  1. a) căsătoria salariatului – 5 zile;
  2. b) naşterea sau căsătoria unui copil – 3 zile;
  3. c) decesul soţului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile.
  4. Așadar, Codul Muncii stebilește în mod expres că în cazul decesului unei rude de gradul II a unui angajat din sistemul bugetar acesta are dreptul la 3 zile libere plătite. 

Codul muncii nu prevede câte zile au dreptul angajații din privat, deci li se aplică Contractul colectiv de muncă, adică au doar o zi liberă, față de trei câte au bugetarii, pentru decesul unei rude de gradul doi, ca bunic sau frate 

Ei bine, întrucât Codul Muncii a precizat expres salariații din administrație și regii, celorlalți angajați nu li se aplică acest articol. În acest caz sunt valabile prevederile din Contractul Colectiv de muncă adoptat la nivel național, potrivit cărora în cazul decesului unor rude de gradul II ca bunici, frați, surori- angajatul primește doar 1 zi liberă plătita. La fel și în cazul căsătoriei sau nașterii unui copil. În timp ce un bugetar primește trei zile libere pentru un astfel de eveniment, un angajat de la privat primește doar o zi liberă. Potrivit Legal Badger, în cazul în care vrea mai multe zile libere, angajatul trebuie să ceară concediu fără plată. 

Contractului colectiv de muncă la nivel național prevede următoarele zile libere: 

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
  • căsătoria unui copil – 2 zile;
  • nașterea unui copil – 2 zile;
  • decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • donatori de sânge – conform legii;
  • la schimbarea locului de muncă, cu mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate – 5 zile. 


Comentarii Facebook