Știai că bugetarii sunt privilegiați față de angajații din privat chiar și în cazul zilelor libere pentru decesul unui frate? Vezi câte zile au dreptul
Bugetarii au trei zile libere pentru decesul unui frate. Dacă lucrezi la privat ai dreptul doar o zi
Știai că salariații din sistemul bugetar sunt privilegiați în privința numărului de zile libere la care au dreptul atunci când au un eveniment în familie, fie că este nașterea sau căsătoria unui copil sau chiar decesul unui frate, soră sau bunic?
Ei bine, Codul muncii face această distincție cel puțin bizară și nedreaptă între angajații din sistemul bugetar și cel din sistemul privat. Mai exact, art. 24 alin. (1) din HG 250/1992 stipulează că: „În afara concediului de odihnă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la zile de concediu plătite, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
- a) căsătoria salariatului – 5 zile;
- b) naşterea sau căsătoria unui copil – 3 zile;
- c) decesul soţului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile.”
- Așadar, Codul Muncii stebilește în mod expres că în cazul decesului unei rude de gradul II a unui angajat din sistemul bugetar acesta are dreptul la 3 zile libere plătite.
Codul muncii nu prevede câte zile au dreptul angajații din privat, deci li se aplică Contractul colectiv de muncă, adică au doar o zi liberă, față de trei câte au bugetarii, pentru decesul unei rude de gradul doi, ca bunic sau frate
Ei bine, întrucât Codul Muncii a precizat expres salariații din administrație și regii, celorlalți angajați nu li se aplică acest articol. În acest caz sunt valabile prevederile din Contractul Colectiv de muncă adoptat la nivel național, potrivit cărora în cazul decesului unor rude de gradul II ca bunici, frați, surori- angajatul primește doar 1 zi liberă plătita. La fel și în cazul căsătoriei sau nașterii unui copil. În timp ce un bugetar primește trei zile libere pentru un astfel de eveniment, un angajat de la privat primește doar o zi liberă. Potrivit Legal Badger, în cazul în care vrea mai multe zile libere, angajatul trebuie să ceară concediu fără plată.
Contractului colectiv de muncă la nivel național prevede următoarele zile libere:
- căsătoria salariatului – 5 zile;
- căsătoria unui copil – 2 zile;
- nașterea unui copil – 2 zile;
- decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
- decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
- donatori de sânge – conform legii;
- la schimbarea locului de muncă, cu mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate – 5 zile.
16 Comentarii
Daca ar fi o digitalizare ca in Estonia, ar disparea 90% dintre posturile parazitilor care traiesc pe spatele privatilor.
Șefii se cred stăpâni de sclavi mai ales la privat, iar la cât de dictatori comuniști sunt cei de la privat nu mă miră să îi interzică sau să îi limiteze dreptul unui angajat să se ducă la o înmormântare sau la o căsătorie în caz de nevoie .
Normal, pe privat nu-l poti mani**** pentru voturi, pe cand la taietorii de frunze la caini le poti da si spor de venit la lucru ca te voteaza, altfel le poti taia din sporuri de cafea, osanza sau ascutit creioane.
Mie mi se pare normal. Au răspundere mare, trebuie sa depună declarație de avere, sunt vizați de ANI si DNA, plus ca trebuie sa interacționeze cu tot felul de contribuabili care se poarta execrabil, de parca sunt stăpâni vs slugi, desi majoritatea nu își plătesc taxele sau fac evaziune la greu.
id@ioata gandire
@Adela:
@Adela: Adela Pauker și cu nelu v. Dej, baga spaima în burgheji:)))
Drepturi si privilegii au bugetarii, responsabilitatile le lipsesc.
Prime de Paste, Craciun, al 13-lea salariu, vaucere de vacanta, salariul creste progresiv cu vechimea, etc.
@adagio: Vezi ca deviezi rau de tot. Nu toti bugetarii primesc prime de Craciun, de Paste, al 13-lea salariu. Dimpotriva, chiar foarte putini. Pe patron ce-l retine sa creasca salariul angajatului, conform vechimii acestuia in firma lui? A, zgarcenia, in spatele careia se ascund patronii si invoca alte rahaturi, sa scoata ochii prostilor, ca sa-i tina… Citeste mai departe
@Nea Ion: Îl împiedică impozitul prea mare pe munca de 44% cât este în România. Suntem tara cu cea mai mare impozitare a muncii și asta ca să aibă statul cu c4 sa susțină salariile mari ale bugetarilor. În nici o tara din UE salariile bugetarilor nu sunt mai mari ca la privat.
@Dan Naimeanu: Ei, ce sa spun... Sa plateasca, daca vrea sa aiba angajati multumiti, nu sa ii tina ca boii la jug, pe salarii de nimic. Sau patronul ala vrea doar el sa castige, doar buzunarul lui sa se umple...