Știai că te poți urca la volan de la 17 ani și totul este legal? Vezi ce condiții există, însă, ca să nu te alegi cu dosar penal


Deși nu poți să îți iei permisul până la 18 ani, la 17 ani și 9 luni poți face școala de șoferiși poți conduce, deci, o mașină ȘCOALA, pe drumurile publice, alături de un instructor.


În România, pentru a conduce legal pe drumurile publice, șoferii trebuie să dețină un permis de conducere valid. Permisele de conducere se eliberează pentru diferite categorii de vehicule, după promovarea unor examene teoretice și practice. În mod curent, pentru a obține permisul auto, solicitanții trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să treacă atât un examen teoretic, cât și unul practic.

Conform articolului 29 din Regulamentul din 2006 de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, persoanele care nu au împlinit încă vârsta minimă legală pentru o anumită categorie de permis pot începe cursurile practice cu până la 3 luni înainte de a atinge vârsta necesară sau, dacă urmează cursurile unei școli cu profil auto, cu până la un an înainte.

Astfel, pentru a începe cursurile de pregătire pentru permisul de conducere categoria „B”, solicitantul trebuie să aibă cel puțin 17 ani și 9 luni. În această perioadă, poți învăța să conduci alături de un instructor autorizat, pe drumurile publice.

Propunere: Uniunea Europeană intenționează să reducă la 17 ani vârsta la care poți obține permisul de conducere. Deocamdată, vârsta este 18 ani


Potrivit Legal Badger,  începând din 2024, Uniunea Europeană dorește să modifice vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani, dar cu anumite condiții. Deocamdată este doar o propunere care ar permite tinerilor să obțină permisul de conducere mai devreme decât în prezent, dar până atunci, doar școala de șoferi este permisă la 17 ani și 9 luni.

Permisul categoria „B” permite conducerea unui autovehicul cu masa maximă de 3500 kg și până la 8 locuri fără cel al șoferului, iar categoria „BE” permite conducerea unui autovehicul din categoria „B” cu o remorcă.

Conducerea fără un permis valabil este strict interzisă și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani, conform articolului 335 din Codul Penal. Așadar, chiar dacă poți începe școala de șoferi de la 17 ani și 9 luni, permisul de conducere în România poate fi obținut doar după împlinirea vârstei de 18 ani.

Respectarea acestor condiții este esențială pentru a evita un dosar penal și pentru a conduce legal pe drumurile publice din România.

Comentarii Facebook