Duminica 22 Decembrie

Tânăr de 20 de ani, condamnat cu suspendare, după ce s-a urcat beat la volan și a provocat un accident pe Autostrada Transilvania


Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din județul Hunedoara, a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Turda la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. Bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, după ce s-a urcat beat la volan și a provocat un accident rutier pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul Câmpia Turzii-Nădăşelu. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Potrivit rechizitoriului, accidentul a avut loc la data de 20 noiembrie 2022, în jurul orei 02:00. Tânărul a pierdut controlul asupra autoturismului său marca BMW și a acroșat parapeții de siguranță ai autostrăzii pe tronsonul Câmpia Turzii-Nădăşelu. Ulterior, s-a constatat că șoferul avea o îmbibație alcoolică de 1,05 ‰ (proba I), respectiv 0,82 ‰ (proba II) alcool pur în sânge. 

Anchetatorii au stabilit că, înainte de accident, tânărul se oprise într-o benzinărie, unde „a consumat băuturi alcoolice, respectiv trei beri a câte 0,33 ml fiecare, după care, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice a urcat din nou la volanul autoturismului menționat anterior, continuându-și deplasarea”.  În jurul orelor 02:00, în timp ce conducea autoturismul marca BMW, pe Autostrada A3 Câmpia Turzii-Nădășelu, a pierdut controlul asupra direcției de mers şi a intrat inițial în parapeţii situați pe partea stângă, apoi în cei situați pe partea dreaptă, după care a oprit pe banda de urgență. Anchetatorii au subliniat că principalii factori care au dus la această situație sunt viteza, ploaia torențială și faptul că tânărul se afla sub influența băuturilor alcoolice. 

Instanța a stabilit că periculozitatea faptei a fost sporită de faptul că tânărul trebuia să se deplaseze de la Deva la Satu-Mare și, în ciuda celor 345 km pe care trebuia să-i parcurgă, a decis să consume băuturi alcoolice. 

Infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibație alcoolică de de 1,05 ‰ (proba I), respectiv 0,82 ‰ (proba II) alcool pur în sânge, este o infracțiune de pericol, acest pericol constând tocmai în aceea că legea a stabilit ca a conduce un autovehicul cu o alcoolemie de 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracțiune iar pericolul unei astfel de fapte este obiectiv, legal și efectiv. 

Alcoolemia sub a cărei influență se găsea inculpatul în timp ce conducea pe drumurile publice un autovehicul, deși suficientă pentru condamnarea acestuia, trebuie analizată într-un context mai larg, sens în care fapta inculpatului este cu atât mai gravă cu cât a condus autovehiculul în condițiile unor procese mentale și a unor reflexe fizice alterate, într-o stare virtual periculoasă prin ea însăși, iar consecințele ce puteau fi produse, în orice caz prevăzute și asumate de inculpat, dau măsura pericolului social ridicat al faptei.  (...) În acest context instanța ia act că inculpatul, deși avea de parcurs o distanță aprox. 345 km (Deva-Satu-Mare), pe timp de noapte, a decis ca pe traseu să se oprească și să consume 3 beri cu alcool, continuându-și apoi deplasarea, aspect care în opinia instanței sporește periculozitatea faptei și denotă indiferența inculpatului față de normele de drept ce ocrotesc siguranța circulației pe drumurile publice, siguranța sa și a celorlalți participanți la trafic.

Totodată, instanța are în vedere că inculpatul, fiind sub influența alcoolului, a condus cu viteză excesivă (potrivit declarațiilor sale) și a pierdut controlul direcției de deplasare, acroșând parapeții de pe partea stângă și dreaptă a autostrăzii; or, doar hazardul face ca acestea să fie singurele pagube produse, consecințele ce puteau fi produse putând fi mult mai grave.”, au motivat magistrații clujeni. 

Comentarii Facebook