Țeapă URIAȘĂ! Un clujean a dat mii de euro pe o vacanță de lux, dar s-a trezit fără adăpost! A rămas șocat când a ajuns cu bagajele în fața hotelului
Un clujean care visa la o vacanță de lux pe insula Hvar, Croația, a fost victima unei înșelătorii de zile mari. După o sesiune de căutare pe internet, bărbatul a dat de site-ul unui hotel care i-a făcut cu ochiul și a completat un formular de rezervare.
La scurt timp, a primit o e-mail de confirmare care părea să provină de la hotel, prin care i se solicita să achite suma de 2.430 de euro pentru 9 nopți de cazare, prin transfer bancar într-un cont de Revolut.
A aflat de țeapă abia când a ajuns la hotel
Clujeanul a plătit fără să stea pe gânduri și fără să își facă griji în legătură cu autenticitatea site-ului ce părea că promovează hotelul de lux sau a e-mailului. Astfel, abia în momentul în care a ajuns cu bagajele în fața hotelului din Croația a aflat că nu există nicio rezervare pe numele lui și totul a fost o fraudă.
„În fapt, s-a reţinut că persoana vătămată a accesat la data de 02.07.2021 pagina de internet aparținând unui hotel cu același nume, situat pe insula Hvar, Croația, pentru a rezerva o ședere la unitatea de cazare.
Acesta a completat un formular pe pagina de internet și ulterior a primit o scrisoare electronică, care prin elementele de grafică i-a creat aparența că provine de la reprezentanții hotelului.
Prin intermediul scrisorii electronice, i s-a solicitat acestuia să plătească, prin virament bancar, suma de 2.430 euro, reprezentând contravaloarea serviciilor turistice pentru 9 (nouă) nopți de cazare, în contul deschis la banca online Revolut Ltd, lucru pe care persoana vătămată l-a și făcut”, au reținut anchetatorii.
Procurorii clujeni, gata să închidă cazul
Investigațiile au dezvăluit că titularul contului de Revolut era un cetățean străin din Bremen, Germania. Cu toate acestea, anchetatorii clujeni nu s-au ostenit prea mult să rezolve cazul și, la finalul anului trecut Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus renunţarea la urmărirea penală cu privire la infracţiunile de fals informatic şi înşelăciune, pe motiv că nu există un interes public în urmărirea faptei.
„Având în vedere cuantumul relativ redus al prejudiciului, raportat la costurile și dificultățile pe care le-ar implica continuarea anchetei, având în vedere că activitatea infracțională s-a desfășurat prin mijloace de comunicare electronică și implică elemente de extraneitate de natură să îngreuneze în mod semnificativ ancheta”, au concluzionat procuroii.
Cu toate acestea, magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au respins joi, 27 februarie 2025, cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca privind confirmarea soluţiei de renunţare la urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals informatic şi înşelăciune. Prin urmare, a fost desființată soluția de renunțare la urmărirea penală și s-a dispus trimiterea cauzei la parchet în vederea completării urmăririi penale.
„Organele de poliție n-au făcut verificări suplimentare”
Judecătorii au subliniat că suma de 2.430 de euro reprezintă echivalentul a trei salarii minime pe economie, ceea ce justifică continuarea cercetărilor. Cazul a fost trimis la parchet pentru completarea urmăririi penale, evidențiind necesitatea de a combate astfel de fraude care pun în pericol turiștii neatenți.
„Din analiza probatoriului administrat în cauză, nu rezultă că organele de poliţie au efectuat verificări suplimentare, prin cooperare internaţională, desi în urma investigațiilor, s-a stabilit că titularul contului Revolut se numește Awani ######, figurând cu adresa în orașul Bremen, Germania.
Chiar dacă este vorba despre un străin, metodele de investigaţie actuale şi procedurile de cooperare internaţională permit aflarea unor date suplimentare, faptul că aceste metode presupun un timp mai îndelungat, nefiind în măsură să justifice pasivitatea organelor de cercetare penală.
Din anul 2021 până în prezent a trecut o lungă perioadă în care efectuarea acestor demersuri ar fi fost utilă. De aceea, soluţia de renunţare la urmărirea penală, apare ca fiind dispusă ca o justificare a faptului că nu au fost efectuate toate actele de urmărire apte să conducă la descoperirea unor informaţii relevante în cauză.
De asemenea, prin raportare la modul de comitere, fapta prezintă o gravitate ridicată, iar neefectuarea unor demersuri suplimentare în astfel de situaţii, motivat de faptul că acestea presupun eforturi mai deosebite din partea organelor de urmărire penale, nu poate fi acceptată, soluţia de renunţare la urmărirea penală putând conduce la formarea unui modus operandi, care în timp poate căpăta alte dimensiuni şi poate încuraja acest mod de acţiune.
Totodată, judecătorul constată că valoarea prejudiciului cauzat persoanei vătămate este una ridicată, contrar celor reţinute de către parchet, respectiv 2.430 euro, reprezentând echivalentul a trei salarii de bază minime brute pe țară ce ar fi fost obținut în condițiile prestării unei activități oneste, licite, astfel încât, şi prin prisma urmărilor produse, fapta prezintă o gravitate care nu poate justifica soluția de renunțare la urmărirea faptelor sus-menționate.”, au motivat magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca.
7 Comentarii
Te doare mintea cand auzi ce zice pulitia si procuratura. Cat trebuie sa pierzi sa fii bagat in seama? Furtul e furt, ca e 1 leu ca e 1000 lei. Sunt platiti sa investigheze si solutioneze incalcari ale legii, nu sa estimeze cat ai saracit tu ca ai fost inselat
@te doare mintea: asa ii si face cand inchiriaza cotetul primit gratis de la comunisti in Manastur
Asta nu-i clujean get-beget, nu cred ca mai sunt asa ceva in orasul nostru…
@Dan Manastur: clujegurile sa taca
Asa daca booking, hotels sau airbnb nu sunt bune.
vai de pla voastra rrumanilor..."pe motiv că nu există un interes public în urmărirea faptei. ".... o sa ajungeti sa va faceti singur dreptate, adica ai aflat al cui este contul dar nu esti in stare sa-i spui la nyemti sa-l prinda pe bolovan....iar meletea lasa de dosrit....
Niste puturosi care nu vor sa lucreze. Bine ca aia de la Rutiera, saracii, sunt mereu la datorie, ca sa te amendeze. Cand e vorba sa faca ceva pentru cetateni, nu, ca e prea mult. Da, de la asta 2430 eur, de la altu 2430 si iaca se fac multi cetateni pagubiti si multi bani! Nu stiu cum se lucreaza, dar daca se stie numele infractorului, se stie unde… Citeste mai departe