Vineri 22 Noiembrie

Traficant de droguri, condamnat de CA Cluj la 5 ani de închisoare! A vândut substanțe interzise de peste 500 de ori, în mai puțin de un an


Un tânăr în vârstă de 34 de ani, din județul Sălaj, a fost condamnat de magistrații de la Curtea de Apel Cluj la pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Decizia instanței este definitivă. 

Potrivit anchetatorilor, bărbatul a vândut și oferit substanţa numită 3-CMC (3-Chloromethcathinone) către 30 de persoane, dintre care una colaborator autorizat, săvârșind în total 502 de acte materiale. 

Inițial, bărbatul fusese condamnat de judecătorii de la Tribunalul Cluj la pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive și pentru săvârșirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. 

A vândut și oferit droguri de peste 500 de ori, în mai puțin de un an

Potrivit rechizitoriului, în perioada august 2022 - aprilie 2023, tânărul a vândut în mod repetat sau a oferit cu titlu gratuit substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive. Astfel, tânărul a comis, în perioada menționată, 396 de acte de vânzare şi oferire, substanțele ajungând la 41 de persoane  Ulterior, în perioada 7 aprilie - 21 iunie 2023, a vândut și oferit cu titlu gratuit droguri de mare risc respectiv, 3-CMC (3-Chloromethcathinone), fiind înregistrate 86 de acte materiale. 

Magistrații au reținut că tânărul a distribuit aceeaşi substanţă, cunoscută drept „cristal” printre consumatori. Însă, drogul a trecut, în luna martie 2023, din categoria de substanţe etnobotanice în categoria drogurilor de mare risc. 

În cele din urmă, după eliminarea mai multor probe de la dosarul cauzei, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au stabilit că „inculpatul a oferit sau vândut în perioada august 2022 – 21.06.2023 substanţa numită 3-CMC (3-Chloromethcathinone) către 30 de persoane, dintre care una colaborator autorizat, în total 502 acte materiale (396+86), începând cu data de 07.04.2023 această substanţă devenind drog de mare risc urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 77/2023 care modifică tabelele-anexă I şi II ale Legii 143/2000, referitoare la droguri de mare risc”.

Instanța a stabilit că, în ciuda faptului că numărul de acte materiale poate părea extrem de mare, pentru stabilirea gravității reale a fapte, a fost luat în calcul numărul de consumatori cărora tânărul le-a furnizat droguri. 

Curtea constată că, deşi numărul de acte materiale poate părea copleşitor de mare, în realitate ceea ce contează pentru a stabili gravitatea reală a faptei este numărul de consumatori cărora inculpatul le-a furnizat droguri. Aşa cum s-a menţionat mai sus, inculpatul a vândut substanţe cu efect psihoactiv unui număr de 30 de consumatori, dintre care unul este colaborator autorizat (deci nu le-a consumat), pe parcursul a 9 luni, personal sau prin intermediul prietenei sale, iniţial minoră – de la data de 16.04.2023 majoră, într-o perioadă în care nu avea alt loc de muncă, ceea ce presupune că vânzarea de substanţe era singura sursă de venit, realizând în perioada menţionată venituri de 154.300 lei (17.144 lei/lună) – foarte ridicate, în condiţiile în care salariul mediu net lunar pe economie era la acel moment de 4600 lei. Aceasta nu este însă suma cu care inculpatul s-a  îmbogăţit efectiv căci parte din bani au fost consumaţi pentru achiziţia drogurilor ce urmau a fi revândute. (...) Curtea consideră că o pedeapsă de 5 ani  închisoare este suficientă pentru ca pe viitor inculpatul să nu mai comită infracţiuni similare, să-şi formeze o atitudine corectă faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială”, au motivat judecătorii Curții de Apel Cluj. 

Comentarii Facebook