Un bătăuș din Cluj le-a scăpat printre degete judecătorilor. Cum a reușit bărbatul să fenteze închisoarea


Un bărbat trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice a scăpat basma curată, după ce faptele de care era acuzat s-au prescris. 

Magistrații de la Judecătoria Dej au dispus vineri, 4 octombrie, încetarea procesului penal pornit împotriva bărbatului ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Clujeanul este acuzat că, la data de 12 iunie 2018, în jurul orei 19:00, a bătut, alături de un alt individ, o persoană pe care au urmărit-o toată seara. 

Cei doi i-au provocat persoanei vătămate leziuni multiple, iar liniștea martorilor și a locuitorilor din zonă a fost tulburată, deoarece agresiunea a avut loc în centrul municipiului Dej. 

Cei doi au fost condamnați la închisoare la sfârșitul anului 2021. În timp ce clujeanul a primt o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, prietenul lui s-a ales cu doi ani de închisoare cu executare pentru că era recidivist. 

Clujeanul a atacat sentința cu apel, iar magistrații de la Curtea de Apel Cluj au dispus rejudecarea cauzei. Însă, între timp, faptele s-au prescris. 

Dat fiind că inculpatul nu a solicitat continuarea procesului penal, instanţa reţine că potrivit art. 16 alin. 1 C.proc.pen. acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: (…) f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică.

Pe cale de consecinţă, ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale, în acord cu aspectele de fapt şi de drept, anterior expuse, instanţa arată că este împiedicată în mod absolut exercitarea în continuare a acţiunii penale faţă de inculpatul (...), pentru fapta dedusă judecăţii, urmând a se dispune o soluție de încetare a procesului penal.”, a reținut instanța.

Comentarii Facebook