Un clujean acuzat de violarea fetiței sale, scapă de pedeapsă! Judecătorii clujeni au respins extrădarea, pe motiv că faptele s-au prescris


Autoritățile din Australia cer extrădarea unui individ din Cluj-Napoca, care și-a molestat fiica minoră. Judecătorii clujeni l-au „salvat”

Autoritățile din Australia au cerut extrădarea unui bărbat din Cluj-Napoca, care și-a molestat fiica minoră. El este acuzat de săvârșirea a mai multor infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale împotriva victimei, fiica biologică a acestuia, fiind corespondente cu infracțiunile de viol săvârşit asupra unui minor şi agresiunea sexuală săvârşită asupra unui minor în legislația din România. 

Clujeanul este urmărit în Australia pentru că în perioada 1 iunie 1995 – 17 august 2000, în şapte date diferite ar fi săvârşit fapte de „penetrare vaginală şi acte de natură sexuală, altele decât cele care implică raportul sexual, actul sexual oral sau anal ori orice alte acte de penetrare vaginală şi anală”, împotriva fiicei sale, în vârstă de 13 ani la data presupuselor fapte.

Fiica bărbatului ar fi reclamat faptele abia în anul 2017, iar clujeanul s-a întors în România în anul 2019, pentru a-și îngriji socrul. 

„Din actele procedurale înaintate de autorităţile judiciare australiene rezultă că prima declaraţie dată de persoana vătămată este din 16 martie 2017 şi nu rezultă că înainte ar fi fost efectuate acte de urmărire penală împotriva persoanei solicitate pentru săvârşirea faptelor arătate mai sus. Din declaraţia persoanei solicitate rezultă că ar fi părăsit Australia în cursul anului 2019 pentru a ajuta la îngrijirea socrului său, care era singur şi fără sprijin”.

Legile din România îl favorizează pe clujean

În ciuda faptelor de care este acuzat clujeanul, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au respins, la data de 23 octombrie 2024, cererea de extrădare, pe motiv că faptele s-au prescris. 

„Constatăm că în succesiunea celor trei mari modificări legislative petrecute între data săvârşirii presupuselor fapte şi data soluţionării cererii de extrădare, legea penală mai favorabilă a fost cea cuprinsă între 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022, întrucât, sub incidenţa ei este considerată prescrisă răspunderea penală pentru faptele pentru care este cercetată persoana solicitată, iar potrivit art. 5 din C.pen. şi art. 15 al. 2 din Constituţia României legea penală mai favorabilă retroactivează sau ultraactivează, după caz. (...) Vom respinge cererea de extrădare a numitului solicitată de către autorităţile judiciare din Australia, în temeiul mandatului național de arestare emis de Curtea de Magistraţi din Perth la data de 20 aprilie 2022 pentru săvârşirea mai multor infracţiuni care încalcă libertatea şi integritatea sexuală împotriva victimei, fiica persoanei solicitate în vârstă de 13 ani la data presupuselor fapte”, au motivat magistrații clujeni. 

Comentarii Facebook