Un clujean fără permis de conducere s-a întrecut în ilegalități! S-a răsturnat într-un șanț cu o mașină radiată ce avea numere de înmatriculare false


Un clujean de 51 de ani a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce s-a răsturnat într-un șanț cu o mașină radiată ce avea numere de înmatriculare false. Ca să fie „pachetul” complet, bărbatul nu avea nici permis de conducere. În plus, magistrații de la Judecătoria Huedin l-au obligat să presteze 70 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. 

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

În momentul în care a fost identificat de polițiștii clujeni, bărbatul reușise să se răstoarne cu mașina într-un șanț. Incidentul a avut loc la data de 2 decembrie 2019, când polițiștii din comuna Poieni au observat un autoturism răsturnat și mai multe persoane în apropierea acestuia.

Oamenii legii au aflat de la clujean că autoturismul este radiat din circulație și că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Ulterior, polițiștii au constatat că plăcuţele cu numărul de înmatriculare care erau aplicate pe autoturism erau atribuite unei alte mașini.

Audiat în fața instanței, bărbatul a declarat că a condus autovehiculul pe un drum forestier din localitate și a apucat să parcurgă numai un kilometru pe drumul județean. El a relatat că drumul era acoperit de zăpadă, iar la ieșirea dintr-o curbă uşoară la dreapta, a intrat în derapaj, intrând în coliziune cu un gard de lemn şi apoi s-a răsturnat într-un șanț. Autorul faptei a declarat, de asemenea, că nu a deținut niciodată permis de conducere.

Instanța a stabilit că bărbatul a fost conștient că prin acțiunile sale pune în pericol siguranța traficului.

Legătura de cauzalitate între acțiunea inculpatului și urmarea imediată rezultă din materialitatea faptei, acțiunea de conducere pe drumurile publice a vehiculului cu numere false de înmatriculare, având drept consecință crearea unei stări de pericol pentru traficul rutier.

Urmarea imediată constă în starea de pericol privitoare la circulația pe drumurile publice, consecință a nerespectării dispozițiilor legale care prevăd interdicția de a conduce un autoturism în lipsa înmatriculării acestuia. 

Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost săvârşită cu intenţie indirectă, conform dispoziţiilor art. 16 alin. 3 lit. b) Cod pen., întrucât inculpatul a prevăzut şi acceptat că prin conduita sa infracţională pune în pericol siguranţa traficului rutier.”, au motivat magistrații, la data de 12 august 2024. 

Comentarii Facebook