Un IT-ist din Cluj și-a dat fostul angajator în judecată pentru că n-a luat al 13-lea salariu. Vrea daune morale de 40.000 de lei ca să uite incidentul


Un IT-ist din Cluj-Napoca și-a dat fostul angajator în judecată pentru că n-a primit cel de-al 13-lea salariu. Tânărul a lucrat numai 3 luni în companie și fusese dat afară încă din perioada de probă. 

Acesta a solicitat magistraților de la Tribunalul Cluj să oblige firma la care a fost angajat să-i achite al 13-lea salariu și bonusul negociat la angajare de 10-15 % din salariul brut, aferent perioadei lucrate 20 octombrie 2022-15 ianuarie 2023, cu dobânda legală penalizatoare. 

De asemenea, clujeanul a cerut instanței să-l oblige pe fostul său angajator să-i achite suma de 40.000 de lei, cu titlu de daune morale. 

IT-istul a motivat în instanță că merită despăgubiri morale pentru că, înainte să se angajeze la firma împotriva căreia s-a îndreptat în instanță, avea un loc de muncă stabil, însă patronul societății i-ar fi făcut promisiuni deșarte și a crezut că va avea mai multe beneficii. 

A arătat că prin fapta sa angajatorul i-a cauzat și un prejudiciu moral cu ocazia încheierii contractului de muncă și pe parcursul executării acestuia. Astfel, deși avea un loc de muncă stabil, reprezentantul pârâtei l-a contactat pentru angajare, și a insistat în acest sens, dându-i asigurări că dacă devine angajat la pârâtă, va fi sprijinit, fiind potrivit profilului activității pârâtei. (...) Din această pricină și-a pierdut încrederea în forțele proprii, în posibilitatea de a-și desfășura optim sarcinile profesionale inclusiv pe viitor, fiindu-i afectată și sănătatea fizică.”, au reținut judecătorii clujeni.  

Firma la care a fost angajat IT-istul a menționat în instanță că bărbatul nu a prestat nicio activitate, dintre cele corespunzătoare fișei postului, iar acesta a fost motivul pentru care a decis să-l dea afară.

Firma a dovedit că a achitat reclamantului, integral, drepturile salariale convenite prin contractul său individual de muncă, inclusiv cel privind cel de-al treisprezecelea salariu. Astfel, suma achitata a fost de 11.202 lei, din care suma de 6155 lei este cel de-al treisprezecelea salariu. 

Sintagma “cel de-al treisprezecelea salariu” definește neechivoc modul de atribuire a acestui beneficiu: un salariu în plus, al treisprezecelea, corespunde unui număr de douăsprezece luni lucrate, toate dintr-un an calendaristic. În cazul reclamantului, suma achitata cu acest titlu corespunde perioadei lucrate de el în 2022, anul pentru care a fost acordat bonusul, respectiv intervalului 24.10.-31.12.2022, așa cum reglementează Regulamentul intern, iar calculul și plata bonusului s-au făcut cu respectarea prevederilor 63.4 din Regulament”, au menționat reprezentanții companiei. 

Judecătorii de la Tribunalul Cluj au respins vineri, 10 ianuarie, cererea IT-istului clujean ca neîntemeiată, desființând rând pe rând susținerile sale. 

În esenţa, reclamantul susţine că a fost suspus unui stres datorită  faptului că nu fost sprijinit  și ajutat în vederea îndepliniri sarcinilor de muncă,  că  nu i s-au oferit șanse egale și corecte pentru a-și putea desfășura activitatea, însă  probele administrate relevă o altă stare de fapt. 

Astfel, instanta retine ca pentru acordarea daunelor morale  nu este suficienta simpla sustinere în sensul existentei unei stări de stres, ci este necesar a se dovedi un comportament iraţional care să lezeze demnitatea salariatului, încălcări de drepturi, hărţuiri, presiuni la care a fost supus sistematic salariatul, ceea ce nu s-a dovedit în speța de față de către reclamant, fiind evidenta inexistenta vreunei fapte ilicite a angajatorului în acest sens.

(...) De altfel reclamantul nici nu a putut indica care este procentul de bonus care i s-ar cuveni, indicând generic 10-15%%.

Nici în contractul  individual de muncă și nici în restul actelor semnate de părți nu rezultă că angajatorul şi salariatul au convenit asupra unei obligația angajatorului de a plăti acest bonus”, au reținut magistrații clujeni. 

Comentarii Facebook