Un minor de 14 ani din Cluj-Napoca s-a apucat de furat, ca să-și facă bani de țigări. Judecătorii clujeni: „Petrece timp în cartier şi nu îşi ascultă mama”


Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au dispus măsura educativă a asistării zilnice pentru 6 luni împotriva unui minor care a furat un telefon mobil și mai multe covoare. Tânărul care avea numai 14 ani la data comiterii infracțiunilor este acuzat de furt calificat. 

Potrivit anchetatorilor, la data de 23 decembrie 2022, când minorul avea numai 14 ani, a furat un telefon dintr-o baracă situată pe strada Platanilor din Cluj-Napoca, fiind provocat un prejudiciu de 1000 de lei. 

Minorul a vândut telefonul cu 100 lei. Însă, după ce a ajuns pe mâna poliției, a recunoscut comiterea infracțiunii, a restituit suma de bani, a recuperat telefonul și l-a predat polițiștilor.

După aproximativ o lună, minorul a dat lovitura din nou. De această dată, a rupt lacătul de la ușa de acces a unei barăci, a pătruns în interior și a furat 5 covoare și doi saci cu materiale neferoase, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 1800 de lei. 

Ulterior, minorul a vândut covoarele, primind suma de 200 lei.

Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au stabilit că minorul are o situație familială delicată și a abandonat școala, iar banii proveniți din vânzarea obiectelor furate au fost folosiți de minor pentru a-și cumpăra țigări. 

Inculpatul a comis infracţiunea cu intenţie, dorind să-şi însuşească bunurile, în interes propriu, dovadă fiind împrejurarea că a vândut covoarele sustrase.

Se ţine seama, de asemenea, de aspectele reţinute prin referatul de evaluare, anume că inculpatul este în grija mamei, tatăl neinteresându-se de familie, de 5 ani. Mama are dificultăţi financiare, veniturile familiei fiind insuficiente. Inculpatul a urmat şcoala primară, dar nu a continuat cursurile gimnaziale, refuzând.

Petrece timp cu prietenii, pe stradă, în cartier şi nu îşi ascultă mama. Fumează, iar acesta a fost motivul comiterii infracţiunilor, nevoia de bani pentru ţigări. Minorul a conştientizat gravitatea infracţiunilor comise şi doreşte să aibă un loc de muncă, o locuinţă.

S-a apreciat pozitiv cooperarea cu organele judiciare, susţinerea mamei, dar, petrecerea timpului cu un anturaj problematic, abandonul şcolar, starea materială precară sunt factori de risc care pot conduce la comiterea de fapte antisociale.”, au reținut magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook