Duminica 22 Decembrie

Un polițist local care poartă rochii și tocuri la serviciu susține că e discriminat de colegi. A dat în judecată instituția și cere să i se facă dreptate


Polițistul local Cezar Bucur a început un adevărat război în instanță împotriva Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București (DGPLCMB),  instituție în cadrul căreia este angajat. Bărbatul consideră că este discriminat pe motiv că superiorii și colegii de muncă nu sunt de acord ca acesta să poarte rochii și tocuri la serviciu. Cezar Bucur a apărut în mai multe fotografii care îl înfățișau îmbrăcat în ținute feminine, în special după ce au fost publicate o serie de imagini cu profesorul universitar Andrei Nae, îmbrăcat, de asemenea, într-o fustă scurtă.

Cezar Bucur a dat în judecată DGPLCMB, motivul fiind o decizie prin care se reglementează ținuta personalului care nu poartă uniformă. Cu toate acestea, acțiunea în instanță s-a dovedit a fi în zadar, deoarece termenul în care decizia putea fi atacată era deja împlinit. Astfel, magistrații au respins cererea polițistului local.

În cererea de chemare în judecată, Cezar Bucur a anexat o plângere și o sesizare prin care a încercat să prezinte în detaliu caracterul ilegal și discriminatoriu al deciziei. El a arătat că îndeplinește funcția de inspector în cadrul DGPLCMB, grad profesional superior în cadrul Compartimentului Pregătire Profesională (C.P.P.).

Cu ocazia lecturării prevederilor respectivului alineat, care prevede că „ținuta personalului care nu poartă uniforma trebuie să fie decentă, sobră, curată și îngrijită, corespunzătoare anotimpului, adaptată aspectului fizic al celui care o poartă și să respecte următoarele reguli” a constatat faptul că prin respectiva completare a Regulamentului, prin emiterea Deciziei de mai sus, au rezultat o serie de ilegalități — inclusiv de natură discriminatorie sau care pot afecta sănătatea sau integritatea fizică a angajaților, informează fanatik.ro.

Cezar Bucur susține că sunt ilegale mențiunile privind alcătuirea obligatorie a ținutei din cămașă și pantaloni. El a menționat că, în locul pantalonilor, bărbații au dreptul legal, în baza prevederilor europene, constituționale, legale și regulamentare privind interzicerea actelor de discriminare, să poarte kilt — articol vestimentar masculin purtat frecvent de bărbați din numeroase țări și regiuni geografice(a arătat că inclusiv el poartă kilt în mod repetat, atât în timpul liber cât și la locul de muncă) și fustă — articol vestimentar AMBIGEN purtat frecvent de bărbați din numeroase țări.

Polițistul local a relatat că „și reclamantul a purtat/port fustă, atât în timpul liber cât și la locul de muncă), fusta fiind de asemenea comercializată pentru ambele sexe, atât în magazine, cât și pe diverse site-uri”.

Polițistul a afirmat că „singurele atitudini discriminatorii, ironice, insultătoare, la adresa sa pe aceste considerente absurde nefiind întâlnite, cum se aștepta inițial, pe stradă sau în familie ori în comunitatea locală, ci dimpotrivă, în instituție, prin discriminările la care a fost supus (în cazul unora din autorii acestora, în mod repetat) în cadrul D.G.P.L.C.M.B din partea unor angajați, inclusiv cu funcții de conducere”.

Cezar Bucur a menționat că la nivelul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării se află în cercetare dosarul cu nr. 982/2021, ca urmare a sesizărilor sale, având ca obiect tocmai comiterea unor asemenea acte de discriminare, cât și manifestări discriminatorii sau antisemite (inclusiv fapte cu caracter penal, în conformitate cu Legea nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului) la care a fost supus, uneori în mod repetat, din partea unor angajați ai D.G.P.L.C.M.B.

Comentarii Facebook