Marti 17 Septembrie

Unul dintre cei mai titrați hoți din Cluj, condamnat la aproape 6 ani de închisoare, după ce a furat 80.000 euro din casa afaceristului Gheorghe Rauca


Vasile Ștefan Ciasar a fost condamnat la 5 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare cu executare, după ce a furat 80.000 de euro din casa afaceristului clujean Gheorghe Rauca. De asemenea, bărbatul este obligat să-i restituie afaceristului suma de 80.000 de euro și să-i plătească daune morale în valoare de 5000 de euro. 

Vasile Ștefan Ciasar a avut și un complice, pe Manuel Todor, însă magistrații l-au achitat. Decizia a fost pronunțată joi, 1 august, de magistrații de la Judecătoria Huedin și nu este definitivă.

Cum s-a petrecut totul

Potrivit rechizitoriului, jaful a avut loc la data de 7 ianuarie 2017, în intervalul orar 13.00-13.30, când Vasile Ștefan Ciasar a pătruns prin efracție, respectiv prin spargerea unui geam, în interiorul casei ce aparține afaceristului Gheorghe Rauca, iar din interior, dintr-o cutie metalică, a sustras suma de 80.000 de euro.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că Ciasar l-a transportat cu mașina pe Manuel Todor din localitatea Florești, până în orașul Huedin. Todor l-a urmărit pe afacerist pentru a-i facilita tovarășului său intrarea în locuință. 

Gheorghe Rauca a declarat în fața magistraților că, în ziua furtului, a plecat de acasă împreună cu soţia sa în jurul orei 10:00. După ce au făcut câteva opriri la staţia de carburant Mol, la abatorul şi la magazinul deţinute aceștia, cei doi s-au întors la locuința lor. Ulterior, pentru că voiau să ducă o cheie la reparat, cei doi au plecat spre mall-ul Vivo din comuna Florești. El a relatat că la ora 12:05, după ce a ajuns în parcarea centrului comercial Vivo.  După ce s-a întors acasă, a constatat că „unul dintre geamurile laterale situate în partea din stânga a curţii este spart, iar cioburile de sticlă sunt împrăştiate pe jos, prin cameră”. 

Afaceristul a mai arătat că, după ce și-a dat seama că cineva i-a spart locuința, a mers spre dormitor, unde a constatat că erau împrăştiate haine pe jos şi alte obiecte scoase din dulapuri. De asemenea, pe pat se afla cutia metalică și lacătul cu care era asigurată. Astfel, bărbatul a constatat că-i fuseseră furați cei 80.000 de euro. Apoi, bărbatul a relatat că a verificat şi celelalte două dormitoare, în care erau haine şi obiecte pe jos, dar nu a observat să lipsească alte bunuri. El a precizat că în unul dintre dormitoare a găsit uşa dinspre terasă deschisă, deşi o lăsase închisă în momentul în care plecase de acasă, iar uşa prezenta urme de forţare.

Magistrații de la Judecătoria Huedin au stabilit că Vasile Ștefan Ciasar avea un plan bine pus la punct înainte să fure din locuința afaceristului clujean. De asemenea, instanța a avut în vedere că, în cursul anului 2021, a fost dispusă aresatrea împotriva bărbatului, în vederea predării către autorităţile din Ungaria, fiind cercetat pe teritoriul acestui stat cu privire la săvârşirea unui număr de 20 de infracţiuni - tâlhărie, lipsire de libertate şi violare de domiciliu. Cu toate acestea, Ciasar a rămas în România, în urma unei sentințe pronunțate de Curtea de Apel Cluj prin care s-a dispus amânarea predării bărbatului către autorităţile judiciare din Ungaria până la soluţionarea altor cauze aflate pe rolul organelor judiciare din țara noastră.

Din ansamblul împrejurărilor de fapt se poate concluziona că inculpatul a comis fapta după un plan bine pus la punct, acesta deplasându-se de pe raza localității Floreşti direct la locaţia persoanei vătămate, ceea ce conduce instanţa la concluzia că acesta cunoştea faptul că persoana vătămată deţine bani în imobil, respectiv că persoana vătămată nu se află la domiciliu la acea oră.

Pentru a-şi maximiza şansele de a sustrage bunuri şi de a nu fi recunoscut, acesta a purtat mănuşi şi căciulă. Inculpatul a pătruns în interiorul casei prin efracţie, după ce a spart un geam, iar după ce a căutat prin cele trei dormitoare ale imobilului, din unul din acestea, a sustras o sumă importantă de bani (80.000 euro), cauzând un prejudiciu semnificativ persoanei vătămate, care a rămas nerecuperat.

Modul în care a fost comisă fapta (pe timp de zi, prin forţarea uşii de la terasă urmată de spargerea geamului) imprimă faptei un caracter agravat, trădând astfel îndrăzneala inculpatului în săvârșirea unor astfel de fapte şi totodată demonstrează că inculpatul este specializat în obţinerea de foloase materiale în mod facil şi prin mijloace nelegale.

Referitor la circumstanţele personale ale inculpatului, instanţa remarcă faptul că acesta are în prezent vârsta de 49 de ani, are 8 clase, nu este căsătorit şi din datele existente la dosar nu este angajat în muncă. 

În ceea ce priveşte circumstanţele care sporesc periculozitatea inculpatului, instanţa reţine că inculpatul este recidivist şi are un trecut bogat infracţional, manifestând perseverenţă infracţională în săvârşirea de fapte contra patrimoniului, acesta fiind condamnat în repetate rânduri la pedepse cu închisoarea în regim de detenţie, iar în cazierul acestuia figurează şi alte puneri în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiuni contra patrimoniului.”, au motivat magistrații de la Judecătoria Huedin. 


Comentarii Facebook