Veste proastă pentru șeful Poliției Cluj, Mihai Rus: Rămâne sub control judiciar! Plângerea chestorului șef a fost respinsă de instanță
Veste proastă pentru fostul șef al Poliției Cluj. Cererea lui Mihai Rus de a se întoarce în funcție a fost respinsă de către Curtea de Apel Cluj.
Se pare că ghinionul se ține scai de Mihai Rus, chestorul șef al Poliției Cluj. Acesta a fost plasat sub control judiciar și suspendat din funcție. Acum, i-a fost respinsă și cererea de a se întoarce în funcție, instanța motivând că cererea este nefondată.
Mihai Rus avea o șansă de a se întoarce în funcția de șef al Poliției Cluj, având dreptul să depună o cerere la Curtea de Apel Cluj. Această cerere a fost judecată, vineri, la Curtea de Apel Cluj. Mai mult, și agentul Mureșan Claudiu Cătălin, de la Poliția Rutieră Cluj a cerut revocarea controlului judiciar.
Astăzi, judecătorul le-a năruit și ultima speranță de a se întoarce în funcții celor doi inculpați, cererile fiind respinse.
„Respinge ca nefondată plângerea formulată de inculpatul R.M. (Rus Mihai) împotriva ordonanţei din 18.06.2024, ora 13, dispuse de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj în dosarul nr. 14/8/P/2024, cu privire la luarea măsurii preventive a controlului judiciar”, se arată în decizie.
Acuzațiile DNA
Potrivit acuzațiilor DNA, în data de 29 aprilie 2024, Rus Mihai, în calitatea de șef al Poliției Cluj, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și suspecții Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.
În acest context, suspectul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.
Astfel că în urma discuțiilor purtate, s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului, iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.
Vă reamintim că:
În data de 17 iunie 2024, DNA a dispus reținerea lui RUS MIHAI, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
- fals în declarații,
Tot atunci a fost reținut și ROTAR AURELIAN MIRCEA, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
- complicitate la fals în declarații,
- omisiunea sesizării,
De asemenea, în 17 iunie s-a dispus reținerea lui:
1. PAȘCA IOAN-RAUL, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea a 2 (două) infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
2. MUREȘAN CĂTĂLIN-CLAUDIU, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În data de 29 aprilie 2024, suspectul Rus Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și suspecții Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.
În acest context, suspectul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.
Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.
Suspecților Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul și Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
4 Comentarii
GUNOAIE numite politic !!!! JEGURII !!!
Vestea proasta era plutonul de executie, asa scapa
BIETUL NEFERICIT...acest personaj NU S-A TREZIT.....Inca nu stie ce l-a lovit..e buimac.......DU-TE LA UNCHIULETUL SA TE AJUTE..adca nu a luat-o si el in freza intre timp.......HALAL POLITISTI.........!!
@sandu: Corect si la obiect coment.