Vrei să intentezi un proces, dar te sperie taxa de timbru? Acum o poți calcula singur cu calculatorul de taxe de timbru, ca să știi exact cât te costă
De multe ori, oamenii care se consideră nedreptățiți într-o anumită situație evită să se adreseze instanțelor de judecată din cauza faptului că știu că taxele pe care trebuie să le plătească sunt foarte mari. Acum, însă, îți poți calcula singur taxele de timbru, cu un calculator simplu în care introduci doar tipul de taxă și valoarea obiectului cererii.
Vezi calculatorul de taxe de timbru AICI.
Taxa de timbru este o cerință de bază pentru a fi admisă o cerere de chemare în judecată formulată în fața instanțelor judecătorești și reprezintă plata serviciilor prestate de instanțe. Ca regulă, taxa de timbru trebuie achitată în avans, înainte de depunerea acțiunii în instanță, iar apoi, la dosar, trebuie depusă dovada plății. Există și excepții în care instanțele pot acorda un termen de 10 zile pentru depunerea dovezii pentru plata taxei de timbru.
Cine plătește taxa de timbru într-un proces?
De obicei, reclamantul este cel care plătește taxele apărute pentru litigiu. Totuși, în realitate, taxa este datorată de orice parte din proces care introduce o cerere, inclusiv pe cale reconvențională, nefiind cel care a intentat acțiunea inițială.
Cât costă taxa de timbru judiciar?
Taxa judiciară de timbru depinde de obiectul, natura și valoarea cererii introduse. OUG 80/2013 stabilește că cererile se taxează diferențiat în funcție de categoria din care fac parte:
Cereri al căror obiect este evaluabil în bani;
Cereri al căror obiect nu este evaluabil în bani;
Cereri pentru care legea stabileşte un regim distinct de taxare;
Cereri prin care se exercită căile de atac;
Cereri în domeniul executării silite;
Autorităţi sau cereri privilegiate, scutite de plata taxei judiciare de timbru.
De asemenea, OUG 80/2013 prevede că acțiunile și cererile evaluabile în bani, introduse la instanțele judecătorești se taxează procendual diferit în funcție de valoarea cererii.
0 Comentarii