Duminica 22 Decembrie

Afacerea cu care ardelenii din Santăul Mic au dat lovitura în Germania şi Elveţia


Producătorii români trimit în străinătate de 5 ori mai mulţi sturioni decât anul trecut. Perioada benefică a fost facilitată de absenţa exporturilor din Rusia. Cererea cea mai mare este din Elveția şi Germania.

Din ferma piscicolă de la Santăul Mic, un sat în comuna Borș din județul Bihor, au fost pregătite pentru livrare patru tone de nisetru siberian. Peștii vor ajunge în Elveția după un drum de aproape 2 zile. 30% din greutatea corpului unei femele de sturion o reprezinta icrele negre.

Din două dintre bazine au fost vândute toate femelele. Acestea sunt transportate într-un ritm alert spre camionul ce urmează să le ducă, în siguranță, spre Elveția. Cum exporturile din Rusia spre piaţa din Europa au fost boicotate, crescătorii români de sturioni spun că vânzările spre piața din vestul continentului au explodat în ultima perioadă.

Avem un transport de sturion în Elveţia, în jur de patru tone. Am mai făcut şi alte exporturi, tot în Elveţia şi urmează să mai facem. De anul acesta am avut o cerere foarte mare faţă de anii trecuţi. Nu ştiu sigur care este motivul, poate unul dintre ele este faptul că peştele nostru este bine hrănit, e sănătos. Cererea a crescut cu 80% pentru femele la export", a declarat Mariana Suciu, administratorul fermei piscicole.

Prețul pentru o cutie de un kilogram de caviar se vinde la noi cu 3.300 de lei, dar în străinătate depăşeşte 2.000 de euro. Sturionii au o cantitate suficientă de icre abia când ajung la 8 ani sau la 15 ani pentru cele mai valoroase exemplare.

Pescuitul sturionului sălbatic este interzis atât la noi în ţară, cât și în alte state, astfel că toată marfa este, teoretic, recoltată exclusiv din crescătorii. În trecut, țara noastră deţinea locul trei în lume la exportul de caviar, după Iran şi Rusia, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook