Balmoș moțesc, pregătit ca în vremurile de demult. Nu multă lume știe să prepare un balmoș precum în Apuseni!
Nu multă lume știe să prepare un balmoș precum în Apuseni! Deliciul culinar se face aici rar, numai la ocazii speciale și exprimă ospitalitatea și ideea de bucurie și sărbătoare.
Pentru moţi, balmoșul este o mâncare tradițională, preparată din produsele obţinute în gospodărie: smântână (groştior) şi făină (fărină) de mălai.
Deliciul din bucătăria Țării Moților are însă câteva secrete: trebuie preparat pe sobă de lemne și cu smântână proaspătă, nu oricare, ci grasă.
Rețeta de Balmoș Moțesc
Balmoș Moțesc – ingrediente necesare:
- 500 gr. mălai
- 1 litru lapte
- 500 gr. smântănă
- 500 gr. brânză sărată de vacă (se poate folosi și caș sau telemea de oaie)
- 150 gr. unt
- Sare după gust
Balmoș Moțesc – mod de preparare:
Într-un vas de fontă sau ceaun se topește untul și se adaugă laptele și smântâna. Se amestecă până se înfierbântă.
Se adaugă mălaiul în ploaie și se amestecă în continuu, viguros, ca să nu se prindă pe vas și să nu se afume.
Când untul iese deasupra se adaugă brânza și se amestecă bine ca să se omogenizeze. Se servește cald!
Colaj foto: Apuseni
0 Comentarii