Vineri 22 Noiembrie

Când se închide oficial Transfăgărășanul pentru perioada iernii?


Cu siguranță, Transfăgărășanul este una dintre cele mai importante atracții turistice de la noi din țară, fiind considerat unul dintre cele mai impresionante drumuri din lume. Când se deschide și când se închide oficial Transfăgărășanul?

Când se închide oficial Transfăgărășanul pentru iarnă

Cu o lungime de 151 de kilometri Transfăgărășanul  unește practic Transilvania cu Muntenia. Acest drum spectaculos străbate în același timp Munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din România. În ceea ce privește altitudinea la care ajunge, Transfăgărășanul este pe locul al doilea în țara noastră, după Transalpina, iar cel mai înalt punct al său este atins în apropierea tunelului de lângă Lacul Balea (2.042 de metri).

Ei bine, dacă vrei să ajungi pe Transfăgărășan, este important să știi că ”Bulevardul Carpaților” este deschis doar patru luni pe an. Așadar, Zona montana înalta a DN7C este deschisă pentru circulația rutieră anual, începând de la 1 iulie și până la 1 noiembrie. Asta deoarece în timpul sezonului rece, drumul devine impracticabil. Ba chiar mai mult de atât, câteodată, Transfăgărășanul rămâne înzăpezit chiar și până la mijlocul verii, iar iarna, riscul căderilor de pietre și al avalanșelor este mai ridicat.

Deschiderea Transfăgărășanului se face în funcție de condițiile meteo

Așadar, drumul se deschide oficial pe 1 iulie, însă deschiderea depinde de condițiile meteorologice. În acest an, Transfăgărășanul s-a deschis pe 28 iunie. Pe de altă parte, în unele zone, stratul de zăpadă a atins chiar și 5 metri, iar data de închidere, stabilita la 1 noiembrie, nu este fixă, aceasta putând fi schimbată în cazul în care condițiile meteo se înrăutățesc.

Cu toate acestea, în perioada de iarnă, drumul este deschis de obicei pe versantul sudic până la Piscul Negru, iar pe cel nordic până la Cabana Bâlea-Cascadă. Mai mult de atât, chiar și în timpul sezonului estival există unele restricții, pe timpul nopții între 21:00 și 07:00, traseul devenind periculos din cauza numărului mare de curbe. Tocmai din această cauză, limita de viteză recomandată de autorități este de 40 km la oră.

De unde începe și unde se termină Transfăgărășanul

Transfăgărășanul a fost inaugurat în urma cu aproape jumătate de secol. Acesta începe din comuna Bascov de lângă Pitești și continua spre Curtea de Argeș. DN7C se încheie la intersecția cu DN1, între Sibiu și Brașov. De asemenea, Transfăgărășanul trece peste nu mai puțin de 830 de podețe și 27 de viaducte.

Ei bine, la realizarea acestui drum, a fost necesara dislocarea mai multor milioane de tone de piatră. Așadar, nu e de mirare faptul că Transfăgărășanul a devenit un obiectiv turistic atât pentru români, cât și pentru vizitatorii străini. An de an, acest spectaculos drum atrage foarte mulți turiști.

Pentru conducătorii auto care ajung pe Transfăgărășan este recomandat să circule cu o atenție sporită și să adapteze viteza la condițiile de trafic. Totodată, autoritățile avertizează că unele fenomene meteorologice își pot face apariția, din cauza instabilității atmosferice, care pot să afecteze vizibilitatea. De asemenea, șoferii trebuie să fie atenți și la unele animale care pot apărea pe șosea, potrivit cand.ro.


Comentarii Facebook