Vineri 22 Noiembrie

Care sunt cele trei hidrocentrale abandonate, care ar putea salva România


Trei hidrocentrale nefinalizate, pentru că guvernanții noștri sunt corigenți la administrarea țării, ar putea alimenta rapid cu energie 300.000 de gospodării. 

Operaționalizarea acestor hidrocentrale abandonate și creșterea capacității de producție a energiei reprezintă o soluție viabilă pentru protejarea populației în urma creșterii exponențiale a tarifelor la energie electrică și gaze naturale.

Luni, 14 martie, în comisiile de:  mediu, economică, industrii și servicii și energie, am dat aviz favorabil pentru crearea cadrului legal în vederea finalizării lucrărilor și punerii în funcțiune a unor hidrocentrale care acum zac abandonate, deși investițiile sunt realizate în proporție de peste 90%.

Nu putem abandona proiecte de peste 350 de milioane de euro, din banii românilor, mai ales acum când România are atât de multă nevoie de creșterea capacității de producție de energie ieftină și curată.

Proiectul de lege  (L117/2022), la care sunt inițiator alături de mai mulți colegi din PSD, prevede asigurarea unei zone de protecție între hidrocentrale și restul ariei protejate.

Vor fi reluate rapid și finalizate următoarele investițiile majore:

- Răstolnița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, la care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce peste 9,000 MWH/lună

- Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești – realizată 90%, Dumitra-realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 2.1000 de MWH/ lună.

- Cele trei hidrocentrale care pot fi finalizate rapid pot asigura 5% din energia care acum este importantă și pot oferi marilor consumatori din țară posibilitatea de a încheia contracte bilaterale, la prețuri mici, pe termen lung.

În contextul actual, principala soluție pentru a depăși criza energetică este intensificarea ritmului de realizare a investițiilor în sectorul energetic. Un prim pas în accelerarea ritmului investițional este finalizarea proiectelor care, deși se află într-o fază avansată de executare, sunt blocate din motive procedurale ori ca urmare unor sincope legislative”, arată senatorul de Alba, Călin Mătieș, citat de Apuseni.info.

Comentarii Facebook