Celebrul bloc de gheață din Munții Apuseni s-a topit într-un singur an cât în zece! E tot mai mic Ghețarul de la Scărișoara, vizitat anual de mii de turișt


Turiștii care vizitează ghețarul de la Scărișoara din Munții Apuseni sesizează de la un an la altul că ghețarul este tot mai subțire, iar administratorii Parcului Natural susțin că iernile tot mai blânde fac ca temperaturile tot mai ridicate și precipitațiile care pătrund în peșteră contribuie la topirea stratului de gheață, relatează Digi24.ro.

„În ultimii ani, iernile sunt tot mai blânde, iar stratul format iarna este mult mai mic decât cel ce se topește vara”, explică Dumitru Sorin, ghid turistic.

se topeste.jpg

Ghețarul de la Scărișoara este cel mai mare bloc de gheață subteran din țară, iar anual este vizitat de peste 100 de mii de turiști.

„În sezonul ploios pătrund precipitațiile în peșteră și dacă nu scade temperatura după sezonul ploios, și atunci se topește gheața, pentru că și precipitațiile contribuie la topirea stratului de gheață”, precizează și Cosmin Dobra, Administrația Parcului Natural Apuseni, pentru sursa citată. 

Comentarii Facebook