Comori arheologice vechi de mii de ani, descoperite pe terenul unei foste ferme din Sibiu


Imagine cu caracter ilustrativ

Un sit arheologic a fost descoperit la marginea Sibiului, pe un teren unde, în perioada comunistă, funcționa o fermă de porci. Pe lângă artefacte vechi de mii de ani, arheologii au găsit și osemintele mai multor civilizații care au locuit în această zonă încă din secolul al III-lea înainte de Hristos.

„Avem o locuință adâncită, mai exact un bordei, pe care îl datăm, pe baza materialului ceramic, în a 2-a epocă a fierului. Ceramica este specifică în special orizontului celtic din Transilvania”, a explicat, la Antena 3 CNN, Ion Alexandru Bărbat, cercetător ştiinţific.

Arheologiii au descoperit mai multe oseminte ale civilizaţiilor migratoare din secolul al III-lea înainte de Hristos, din a doua epocă a fierului, dar şi de la începutul secolului VIII. De asemenea, au fost identificate şapte morminte care aparţineau gepizilor, popor migrator care a ajuns în spațiul transilvănean în secolul IV. 

Pe terenul nu mai mare de un hectar şi jumătate, arheologii au găsit şi o serie de artefacte.

„Un piepten bilateral din os cu nituri de fier. Un recipient ceramic foarte fin ornamentat, o cataramă. Fragmentele de râșniță manuală, descoperite în contextele romane și romane târzii. Sunt piese practic de moară, cum le mai spunem noi, lucrate din rocă vulcanică”, spune Ion Alexandru Bărbat.

Comentarii Facebook