Cota apei în lacul de la Roșia Montană a scăzut cu 80 de cm. Barajul fisurat este făcut pe o veche structură romană
Cota barajului lac fisurat la Tăul Mare - Roșia Montană a scăzut cu 80 de cm, anunță ISU Alba.
Se continuă scoaterea apei din lacul de acumulare piscicolă cu 3 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativa, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită).
Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 80 cm conform măsurătorilor efectuate in aceasta dimineață de reprezentanții Serviciului de Gospodărire a Apelor.
În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).
Barajul s-a fisurat și există riscul să se elibereze sute de mii de metri cubi de apă peste sat.
Fisura în formă de con a apărut în aval de lacul Tăul Mare. Breșa este la aproximativ 10 metri de luciul de apă, și are circa 18 metri adâncime. Conul s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră.
Digul stăvilește aproape 300.000 de metri cubi de apă, din care autoritățile au reușit să evacueze cu pompele doar o mică parte, pentru a reduce presiunea. La fața locului au fost trimiși sute de salvatori și forțe de ordine, inclusiv secretarul de stat Raed Arafat.
Construcția inițială, veche de secole, a fost refăcută de mai multe ori, dar în ultimii ani a fost neglijată. Avizul de funcționare se dă o dată la șapte ani.
Lacul ”Tăul Mare” se află la aproximativ un kilometru de Roșia Montană. Se întinde pe 4 hectare și are o adâncime de 14 metri. În el sunt 270.000 de metri cubi de apă. Un localnic a descoperit fisura din dig. Aceasta are formă de pâlnie, cu diametrul de aproximativ un metru.
Tăul Mare este un lac artificial, amenajat în 1908. Era folosit pentru spălarea minereului aurifer. Potrivit expertului venit să facă verificări, barajul propriu-zis este ridicat pe o veche construcție romană, din piatră și pământ, refăcută de-a lungul anilor. De exemplu, conducta de golire a fundului lacului nu mai funcționează de zeci de ani, conform Știrileprotv.ro.
3 Comentarii
Deci nu e vinovat vreun functionar platit din bani publici. Romanii sunt vinovati ca au facut un lac care a rezistat doar 2000 de ani.
@ : Dacat 2 mii de ani!
cat circ pentru nimic, romanii is vinovati