Duminica 8 Septembrie

Dosarul Roșia Montană: Gabriel Resources a obținut suspendarea provizorie a deciziei prin care a pierdut procesul cu România


Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a obținut suspendarea provizorie a executării hotărârii prin care a pierdut procesul intentat României. Decizia a fost luată de Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID). 

Canadienii de la Gabriel Resources a anunțat anterior că a contestat decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană, cerând anularea acesteia. 

Acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) solicită anularea hotărârii ICSID pronunțate la 8 martie 2024 în cadrul procedurii de arbitraj împotriva României, prin care au fost respinse cererile companiei canadiene împotriva statului român, „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri”. De asemenea, ICSID a acordat României aproximativ 10 milioane USD cu titlu de costuri. 

Potrivit profit.ro, în cererea de anulare a deciziei ICSID, Gabriel Resources reclamă „vicii capitale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”. 

De asemenea, Gabriel Resources a solicitat suspendarea executării deciziei privind cheltuielile de judecată de 10 milioane USD acordate României. 

În urma unei cereri de anulare o suspendare provizorie a executării unei hotărâri este acordată automat, atunci când este solicitată, până la constituirea comitetului ad-hoc. Procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID nu este o cale de atac asupra fondului deciziei arbitrale, ci o procedură care, în caz de succes, ar stinge decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate”, precizează sursa citată.  

Comentarii Facebook