Duminica 22 Decembrie

Editorialist din Apuseni: Cei care am făcut școală înainte de 1989 ne putem exprima coerent și fidel ideile într-un text, fără greșeli de gramatică


Voicu Ienci, editorialist și influencer din Brad, a făcut o comparație între tinerii de demult și cei de azi și a ajuns la concluzia că acum nivelul a scăzut.

Mi-am facut scoala generala pe Horea, la "scoala mare" (Brad, judetul Hunedoara) -asa cum i se spunea pe vremea aceea (cladire disparuta si ramasa doar amintire intre timp, langa Biserica Reformata).

Am intrat in clasa a 5a in 1988, am mers la liceu in 1992 si ii pastrez vii in minte si in suflet pe toti colegii de clasa din acea vreme, cu majoritatea am continuat prietenii ce dureaza deja de 35-40 de ani (cu unii ma stiu de la caminul de pe aceeasi strada, cu altii din "scoala mica" -disparuta si ea).

Eram o clasa -B-ul, considerata cea de varf in generatia mea. Aveam prieteni si in A si in C, unde se rasfirase nucleul clasei de scoala primara a doamnei invatator Mariana Sendroiu, dar majoritatea -pornind de la camin, apoi in primara, ramasesem adunati si in gimnaziu.

Ideea e ca eram cat se poate de diversi -social si ca posibilitati intelectuale, din toate straturile comunitatii bradene de atunci. Unii ne tineam destepti, altii smecheri si ne uitam -pe nedrept, de cele mai multe ori, cu superioritate la altii, cu mai putine posibilitati, pe care nu avea cine sa ii educe si sa ii ambitioneze la standardele noastre, sa ii imbrace si sa ii tina cum eram noi tinuti.

Si atunci erau si se faceau diferente, microuniversul scolii replicand, la scara potrivita lui, universul cel mare, al societatii.

Peste ani am confirmat -fiecare mai mult sau mai putin, am facut surprize faine sau proaste, dupa cum ne-au fost sufletul, capacitatile, ambitiile si destinul.

A venit apoi un timp in care sa ne vedem mai putin prin oras si mai mult in poze, pe retelele de socializare. Pana la urma, viata si vremurile ne fac pe toti mai putin prezenti si din ce in ce mai mult amintiri.

Am observat, insa, un lucru ce mi-a dat de gandit intr-o mare masura. Toti, dar absolut toti, prosti sau buni la scoala pe vremea aceea, in clasa mea din scoala care nu mai este, ne putem exprima coerent si fidel ideile intr-un text, unde nu gasesti greseli de gramatica.

...asta in timp ce tineri cu pretentii academice de azi o fac mai neizbutit, iar marea majoritate o fac jenant spre deloc.

Progresul inseamna salt calitativ si cantitativ, nu doar curgere de timp”.

Comentarii Facebook