Vineri 13 Septembrie

„Focul Viu” din Apuseni s-a stins! A rămas doar o urmă a ceea ce a fost odinioară gheţarul care „arde”


În Parcul Natural Apuseni, până de curând, se adăpostea o comoară. Turiștii puteau admira cel de-al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din România. Este vorba despre peştera Gheţarul Focul Viu care, în bătaia razelor soarelui, se transforma într-un bulgăre de flăcări.

foc.jpg

Emblema Padișului a murit. Focul viu nu mai arde. Am urcat din Glăvoi pe un traseu de maxim o oră, parte a unui itinerariu mai lung, circuitul Cheilor Galbenei, până la Focul Viu. Numele e dat de imaginea creată de razele de soare care cădeau pe gheţar atunci când pătrundeau în peşteră printr-o fereastră din tavan. Și atunci totul se transforma într-o ireală flacără de gheață. Doar că aceasta se mai întâmplă doar în fotografiile surprinse și în amintirile celor mai norocoși care au prins în viață Focul Viu din Padiș, scrie apusenitransilvania.ro.

Până mai ieri era al treilea gheţar ca mărime din România, după cele de la Peştera Scărişoara şi Peştera Borţig. Sala mare a ghețarului e astăzi baricadată de o ușă imensă de fier. Printre gratii observi o pată albă, poate e doar imaginația, o urmă a ceea ce a fost odinioară ghețarul, notează sursa citată.

Impresia este că și turiștii aflați în Padiș încep să ocolească obiectivul. 

Comentarii Facebook