Furtună de praf ca în deșert, la câțiva km de Cluj! Cum explică specialiștii fenomenul bizar care s-a produs aseară


La câțiva kilometri de județul Cluj, în Bihor, un fenomen bizar s-a produs aseară. Vizibilitatea în zona noii Centuri de vest a fost afectată, după ce în aer s-a ridicat un nor gros de praf roșiatic, lângă Oradea. 

Reprezentanții Gărzii de Mediu suspectează că vântul puternic a ridicat în atmosferă pulberi fine de oxid de fier provenite de la o fostă fabrică de vopseluri și lacuri. Din acest motiv, au efectuat astăzi un control, având în vedere că firma fusese anterior amendată cu 100.000 de lei pentru o problemă similară și era obligată să mențină umed batalul cu deșeuri pentru a preveni astfel de incidente.

Groapa de deșeuri provenite din producția de vopseluri și lacuri de lângă Oradea se întinde pe 17 hectare și este acoperită cu un praf roșiatic. În urmă cu trei ani, zona era ocupată de un lac, dar din cauza încălzirii vremii, apa s-a evaporat, lăsând în urmă particule fine de oxid de fier. Aseară, un nor dens de praf a acoperit centura orașului și drumul expres spre Borș.

Experții vor să verifice acum dacă furtunul întins pe aproximativ 400 de metri, de pe mijlocul gropii, este funcțional și racordat la o sursa de apă. Reprezentanții de la Compania de Apa susțin că totul a rămas la nivel de discuții legat de folosirea apei din rezervele locale, discuții care nu s-au concretizat până acum. Așadar, comisarii de la Garda de mediu vor merge într-un control oficial la începutul săptămânii viitoare, iar daca aceste nereguli vor fi confirmate, societatea se va mai alege cu o nouă amendă tot de 100 de mii de lei, scrie Antena 3 CNN

Comentarii Facebook