Duminica 22 Decembrie

I se spune „Toscana din Ardeal” și este vizitată de mii de turiști anual! Paradisul creat de un italian, pentru nepoata sa, în inima Transilvaniei


La doar două ore de Cluj, în județul Hunedoara, un loc cu o energie aparte, o grădină aristocrată unică, reușește să atragă mii de turiști anual. Paradisul „I Giardini di Zoe” a fost creat de un om de afaceri italian pentru nepoata sa, în satul Banpotoc.

Sute de arbori și arbuști ornamentali, fiecare așezat cu grijă la locul său, fântâni arteziene unde păsările poposesc și încântă vizitatorii cu trilurile lor, alei care te conduc spre un colț de Rai, și culori rafinat îmbinate, toate creează senzația că ai pășit într-un basm.

1.jpg

Aici, poți savura o plimbare liniștită și te poți relaxa la umbră, lăsându-ți ochii să îți încânte sufletul. Grădina aristocrată inspiră eleganță și un bun gust desăvârșit. Vara, I Giardini di Zoe devine o oază de liniște și răcoare, iar toamna te învăluie cu un spectacol de culori pastelate.

Această grădină a fost creată de italianul Giovanni Salvatelli, precum un joc de puzzle, din aproape în aproape, fără ca acesta să aibă studii în domeniu ori sprijinul unor arhitecți peisagiști. Singurul și cel mai de nădejde ajutor al său a fost imaginația, dar și dragostea nemărginită pentru prima sa nepoată, Zoe. Italianul a ajuns în urmă cu 18 ani pe plaiurile hunedorene, din zona Ancona, regiunea Marche, undeva în centrul Italiei, o zonă cu dealuri care are ceva din celebrul farmec al Toscanei.

2.jpg

„Acest proiect a pornit, inițial, ca unul personal. Era un loc unde Giovanni se relaxa după ce petrecea ore în șir în fabrica de încălțăminte pe care o deschisese în Hunedoara. Iar în scurt timp a ajuns să se transforme într-o adevărată industrie. Lucrările de aici s-au derulat fără arhitect ori peisagist. Este doar viziunea lui Giovanni Salvatelli.

Acest om este un adevărat autodidact. Imediat sesizează dacă ceva din grădină nu este în armonie. Noi am respectat terenul și am plantat din aproape în aproape, ca într-un joc de puzzle, dar unul care nu are o fotografie finală”, a declarat, pentru GO Hunedoara, administratorul „I Giardini di Zoe”, Ramona Morar.

3.jpg

În perfectă armonie cu natura, vin să dea o notă de eleganță și mister o serie de obiecte de decor. Piesele masive, vase, bănci, chiar și templul, sunt construite din rocă vulcanică, numită peperino, și au fost duse bucată cu bucată din Italia. Granitul, marmura și travertinul se împletesc și ele armonios și întregesc tabloul din grădinile I Giardini di Zoe.

4.jpg

Fiecare părticică din acest loc are povestea sa. În templu, spre exemplu, se regăsește un motto, care îl reprezintă pe creatorul acestui loc de basm, care spune: „Ho quell che ho donnato” – Am ceea ce am dăruit. Și frumos dar a reușit să ofere acest om ardelenilor, dar mai ales nepoților săi. 

Prețul unui bilet este de 15 lei, iar grădina poate fi vizitată zilnic, între orele 9:00 și 18:00. Cel mai bun acces se face dinspre Simeria. În lunile iunie, iulie, august și septembrie, grădinile sunt deschise de luni până vineri, între orele 9:00 și 18:00, iar sâmbăta și duminica, între orele 9:00 și 20:00.

5.jpg

Comentarii Facebook