Îi iau la rând? Șeful poliției Alba și alți patru polițiști, cercetați penal de DNA


Șeful Inspectoratului de Poliție Județean și alți patru polițiști sunt cercetați penal de DNA, fiind suspectați că ar fi portejat oameni de afaceri ce exploatau lemn și că ar fi făcut presiuni asupra altor doi polițiști, astfel aceștia să nu mai facă controale la firmele respective.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Direcția Națională Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale față de Dogaru Florin Constantin, comisar-șef de poliție și șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, pentru abuz în serviciu. DNA a dispus, de asemenea, începerea urmăririi penale față de alți patru polițiști, inclusiv a unui ofițer din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Cu toții sunt suspectați că au exercitat presiunii asupra altor doi polițiști, pentru a-i determina să nu își facă treaba în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului. 

Conform procurorilor, inculpații polițiști ”au protejat interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri”.

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în:

  • propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,
  • transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți,
  • efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale,
  • sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există,
  • detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea.

În această cauză sunt cercetați penal și trei civili: “Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. (administrator al SC VLAD & ANDREI FOREST SRL) i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.

În contextul de mai sus, inculpații Ș.I. (om de afaceri), F.M.I. (persoană ce desfășoară activități de exploatare material lemnos), și N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R., și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție”, arată DNA, potrivit biziday.


Comentarii Facebook