Duminica 22 Decembrie

Imagini spectaculoase cu Transalpina de Apuseni. Drumul turistic urmează să fie finalizat în 2022


Imagini spectaculoase cu Transalpina de Apuseni. Stadiul de execuţie pentru modernizarea drumului judeţean Transalpina de Apuseni este de aproape 50 la sută. În acest sens, drumul turistic urmează să fie finalizat în a doua parte a anului 2022.

Imagini spectaculoase cu Transalpina de Apuseni

Întreaga investiție este derulată de Consiliul Judeţean Albă, fiind finanţată din fonduri europene. Costul total al acesteia este de nu mai puțin de 156 de milioane de lei. Se pare că acest drum are o lungime totală de 78,5 kilometri, de la Aiud şi până la Bucium, unde face legătura cu DN74.

Tot acest drum spectaculos străbate o zonă turistică extrem de importantă din judeţului Alba, care urmează să fie scoasă din izolare, astfel că va permite că localităţile de pe traseu să se dezvolte. Vorbim despre comunele Râmeţ, Ponor şi Mogoş, fiind trei dintre cele mai sărace şi mai depopulate din România, care au mai puțin de 800 de locuitori fiecare.

În plus, preţul terenului din localităţile menționate a început deja să crească după demararea proiectului de modernizare a drumului judeţean. În acest sens, un metru pătrat de teren a ajuns să se vândă cu 5-7 euro, ținând cont că 2019 nu exista niciun interes imobiliar în această zonă.

În vara anului 2019 au fost demarate lurările şi, teoretic, urmează să fie finalizate în a doua parte a anului 2022. Termenul din contract este primăvara anului 2023, însă sunt șanse ca acesta să fie devansat pentru sfârşitul anului 2022. În plus, investiţia a fost împărţită în două loturi relativ egale, astfel că primul costă 79,72 milioane de lei, iar al doilea – 76,25 milioane de lei, fără TVA.

Imagini-spectaculoase-cu-Transalpina-de-Apuseni-1.jpg

Momentan se poate circula bine pe toată lungimea drumului, chiar dacă încă nu a început activitatea de turnare a asfaltului. Etapa terasamentelor este aproape finalizată, iar asta înseamă că accesul auto urmează să fie mult mai facil decât era anul trecut. Urmează să se treacă și la faza de asfaltare, ce va începe cu zona dinspre municipiul Aiud. Proiectul mai prevede și construirea a aproape şapte kilometri de pistă de biciclete în zona municipiului Aiud, amenajarea a 21 de staţii de autobuz, construirea a 14 poduri şi a 200 de podeţe.

Pe lângă asta, lucrarea mai presupune și peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin, dar şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton. Acest drum judeţean străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe aparte, cu păduri, chei şi poieniţe specifice Munţilor Trăscău, ramură sudică a Apusenilor.

Pe drum întâlnim Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului și zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare. În plus, din Ponor, cea mai frumoasă imagine este cea spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Salciua – Posaga. Din comună Râmeţ, peisajul se deschide spre culoarul Mureşului şi Podişul Transilvaniei.


Comentarii Facebook