Intrăm în linie dreaptă! S-a emis acordul de mediu pentru cea mai mare hidrocentrală construită după Revoluție


Astăzi, 28 octombrie, s-a semnat acordul de mediu pentru proiectul privind finalizarea Amenajării Hidroenergetice Răstolița, din județul Mureș. 

Acordul de mediu prevede un număr mare de măsuri prin implementarea cărora se asigură o dezvoltare durabilă a hidroenergiei și conservarea biodiversității în același timp. Concluzia evaluării impactului asupra mediului este că realizarea investiției are un impact negativ nesemnificativ asupra factorilor de mediu, cu condiția implementării măsurilor de reducere impuse prin acordul de mediu.

Am fost asigurat că se va face totul pentru conservarea biodiversității care este esențială pentru păstrarea echilibrului ecologic în această zonă și că Hidroelectrica va implementa proiectul, într-o primă etapă, la un minim energetic asigurând monitorizarea factorilor de mediu pe toată perioada de executare a lucrărilor, dar și pe o perioada de minimum cinci ani după punerea în funcțiune a AHE Răstolița. Așa cum am mai spus, astfel de amenajări hidroenergetice ar trebui terminate cât mai repede. Avem nevoie de energie regenerabilă. E un pariu pe care l-am făcut cu ministrul Energiei în speranţa că anul acesta vom produce primul kilowatt/oră de energie electrică în judeţul Mureş, la Răstoliţa. Și intrăm în linie dreaptă!” a declarat ministrul Mircea Fechet.

Investiția este în concordanță cu Strategia Energetică a României 2020-2030 cu perspectiva anului 2050, precum și cu Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (#PNIESC) și are o putere instalată de 35,2 MW și o capacitate de producție anuală de energie de aproape 60 de GWh/an. 

Reamintim că potrivit acordului de mediu vor fi defrișate 40 de hetare de pădure. Hidrocentrala de la Răstolița, din județul Mureș, este primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990, amplasat pe teritoriul administrativ al comunelor Răstolița, Lunca Bradului, Deda și Vătava. 


Comentarii Facebook