Lacul din Ardeal, unic în toată Europa! Este singurul lac unde crește nufărul termal, floarea regină a Nilului


În Ardeal există un lac ce este unic în toată Europa, aici fiind singurul loc unde crește nufărul termal floarea regină a Nilului. 

Se știe deja faptul că nufărul termal este dependent de ape termale și pârâuri cu temperaturi ridicate. Ei bine, acesta are un singur loc de creștere în Europa, iar acel loc se află chiar în România, în zona Ardealului. Această plantă rară, considerată floarea regină a Nilului se găsește exclusiv în stațiunea Băile 1 Mai, aproape de Oradea, în Rezervația Naturală „Lacul cu Nuferi”

Lotusul termal (Nymphea lotus L. var. Thermalis) este orginiar din zona Nilului, însă a reușit să se adapteze perfect și la condițiile termale din Rezervația Naturală „Lacul cu Nuferi”.Se crede că semințele au ajuns aici fie aduse de turci, fie transportate de păsările migratoare. 

În anul 1931, profesorul Alexandru Borza a obținut recunoașterea oficială a nufărului termal ca monument al naturii, iar în 1932, Lacul Pețea și speciile sale unice au fost protejate prin lege, devenind o rezervație naturală.

Pe lângă nufărul termal, rezervația găzduiește și alte specii protejate, cum ar fi melcul Melanopsis parreyssi și peștișorul Scardinius racovitzai (roșioara termală), care pot fi admirate în acvariile de protecție. Din păcate, exploatarea intensivă a apei termale pentru scopuri balneare în stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai a dus la deteriorarea habitatului acvatic termal, culminând cu secarea Lacului Pețea în 2011. Geologul Radu Huza a declarat că lacul are acum sub 2% din suprafața inițială și doar 3% din volumul obișnuit.

În ciuda acestor provocări, există o veste bună: Cristian Blidar, cercetător la Universitatea din Oradea, a reușit să cultive nufărul termal in vitro. Acum, această plantă rară poate fi admirată la câțiva kilometri distanță de lac, într-un spațiu special amenajat la Băile Felix.

lacul-cu-nuferi-baile-felix-16.jpg


Comentarii Facebook