Vineri 27 Septembrie

Localitatea din Ardeal care i-a cucerit pe străini. Familii din întreaga lume s-au mutat aici


Un sat din Transilvania i-a cucerit pe străini. Familii din întreaga lume au ales să se mute în localitatea pitorească cu peisaje de vis.

Antonia Timmerman și soțul său au fost primii străini care s-au mutat în Richiș, din comuna Biertan, județul Sibiu. Au fost invitați în sat de un localnic care primise de la ei un pachet de ajutoare, s-au îndrăgostit de acest loc și și-au cumpărat o casă de vacanță, pentru a veni o dată pe an. Acum 13 ani, ei doi au decis să se mute din Olanda în Richiș. De atunci, au achiziționat magazinul din sat, au amenajat o pensiune în casa parohială și au deschis un camping.

„Locuim aici, în Richiș. Nu mai avem o casă în Olanda. Nu știu cum să explic. Când iubești pe cineva, nu știi de ce iubești persoana aceea. Asta e cu România, nu? Noi suntem aici, da, a spus Antonia”, pentru Digi24.

Străinii spun că satul este fermecător datorită liniștii, peisajelor, ulițelor pline de copii, dar și a gustului mâncării și băuturii.

„Ţuica pe care o face soția mea. Ea face țuică. Ea o face. Ce ne mai place? Ciorba de burtă! Ciorbă de burtă! Am foarte mulți cunoscuți care vin în România și spun „asta e dezgustător”. Dar eu o iubesc!” au spus Elaine şi Martin Engbrenghof.

Satul a devenit  popular, iar mai mulți străini au decis să se stabilească în frumusețea mediului rural. Cu timpul, locuitorii din Richiș s-au obișnuit cu noii vecini, dar și cu obiceiurile acestora.

În ultimii ani, tot mai mulţi străini au cumpărat casele vechi ale saşilor şi s-au mutat în sat, fascinaţi de simplitatea şi de pitorescul bătrânului burg transilvan. Richiş este azi satul cu cea mai mare diversitate culturală din România: 12 naţionalităţi într-o localitate cu doar 700 de suflete.

Comentarii Facebook