Duminica 8 Septembrie

Medic din Ardeal revoltat pe salariile din domeniul medical: ,,Un casier la supermarket câştigă mai mult decât un medic rezident”


Un medic specialist de pe secția de Anestezia și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Brașov a vorbit despre realitatea vieții de medic și salariile din domeniu.

Medicul din Ardeal susține că un casier face mai mulți bani decât un rezident, iar o esteticiană care a făcut un curs de 2 luni mai mulți bani ca un medic.

Amin Zahra le-a ,,vorbit” candidaților, care au participat la examenul de admitere de duminică, prin intermediul unei postări de pe rețelele de socializare.

„Aş fi vrut să fiu în faţa lor să le vorbesc despre sistemului medical din România şi să le spun realitatea, să le spun ce îi aşteaptă. Realitatea este că un casier la supermarket câştigă mai mult decât un medic rezident, iar o doamnă cu un curs de două luni în domeniu beauty câştigă mai mult decât un medic primar, responsabilităţile acesteia fiind 0.

Este un sistem în care nu eşti protejat din punct de vedere juridic, fără protocoale clare, iar legea malpraxis lasă de dorit”, a scris medicul potrivit News.ro.

Acesta i-a avertizat pe viitorii medici că vor lucra multe ore fără să fie plătiți, iar pentru cei care aleg anumite specializări există chiar și riscul de a rămâne fără job.

,,Dacă devii medic specialist într-o ramură chirurgicală și nu ai părinți medici sau părinții tăi nu dețin o clinică șansele să devii șomer sunt de 90%.

Ca rezident, vei face sute de gărzi gratis şi cel mai important este că trebuie să fii un bun executant fără să comentezi, altfel vei fi oaia neagră.

Lista este lungă, dacă nu contează partea financiară trebuie să fii pregătit pentru: program de lucru intens şi prelungit ştii când ajungi, dar de cele mai multe ori nu ştii când pleci, stresul şi responsabilitatea ridicată, riscuri pentru sănătate, suntem expuşi la diverse boli şi infecţii mai ales în timpul epidemiilor, confruntarea cu decese şi suferinţă, conflicte cu pacienţii şi aparţinătorii, presiunea administrativă şi birocratică.

Toate acestea din păcate pot avea un impact asupra vieţii personale”, a mai transmis medicul. 

Specialistul a menționat că pasiunea este singurul lucru care te poate ține într-un astfel de domeniu. 

,,Singurul lucru care te-ar putea face să continui acest drum este să-ți placă ceea ce faci, să-ți amintești motivul pentru care ai ales această profesie și să ai satisfacția personală că ai făcut o diferență reală în viața pacienților tăi.”, a concluzionat medicul.

Comentarii Facebook