Duminica 22 Decembrie

Moț sau mocan! Unde este Țara Moților și ce denumire au locuitorii din Beliș sau Huedin


Controversele etnografice sunt numeroase, iar una dintre cele mai semnificative este cea care vizează titlul de ”moț”. Multe regiuni din Munții Apuseni consideră că fac pate din Țara Moților, dar lucrurile nu stau așa.

Trebuiesc spuse și acestea! 

Dragilor, multă lume încurcă zonele etnografice, inclusiv artiști de muzică populară, oameni de cultură, în mod voit, sau nu, ceea ce este foarte grav !

Am văzut multe cazuri...unii cântau și aclamau pe scenă, în Huedin de exemplu, că: " suntem în Țara Moților " Greșit fraților! Huedin nu este în Țara Moților, nici măcar Belișul, așa cum nici Spania nu este (în) România, deși deja sunt acolo milioane de români / cetățeni români. Să nu mai confundăm lucrurile stimabili artiști de scene! Să nu mai mințim și să răstălmăcim istoria după bunul plac și după faptul că ești aplaudat ca "mare artist" ! 

Idem am observat pe scenă la Festivalul Fructelor și Ciupercilor de Pădure de la Dealu Negru, comuna Călățele, acum vreo 3 ani... O doamnă artistă și nu numai, striga in microfon : aici in Țara Moților..." Doamnei artiste îi recomandăm să studieze, sau să se limiteze strict la cântat.

Propaganda falsă și minciuna nu fac cinste nimănui.

Vă rugăm să nu mai induceți în eroare oamenii ! 

Mulțumim !

Harta provine dintr-o lucrare de specialitate.

Update text (sursa) : Ioan Rusu Abrudeanu „fixa” în 1928 limitele geografice ale teritoriului locuit de mocanii zonei colinare a Munților Apuseni după cum urmează: Ei (mocanii n.n.) sunt resfirați pe teritoriul care începe de o parte dela Dealul Mare, lângă Abrud, pe Valea Ampoiului în jos până la Ampoița, apoi dela Detunata spre Răsărit și Sud până la Cheile Râmețului și Întregalde, iar de altă parte dela Lupșa pe Arieș în jos până la Baru și muntele Bedeleului, ca și întreaga populație de pe Valea Ierii până la muntele Dobrin”, scriu cei de la Ţara Călatei - Kalotaszeg.

Comentarii Facebook