N-ai văzut ceva mai frumos! Aici este colțul de rai din Apuseni pe care moții l-au apărat încă din 1848 - FOTO


În Munții Apuseni, nu la mare departare de Cluj-Napoca, există un loc puțin spus frumos. Un loc pe care moții l-au apărat chiar și cu propria viață încă din 1848. 

Este vorba despre Masivul Buceş – Vulcan, o rezervaţie naturală aflată la graniţa judeţelor Hunedoara şi Alba, ce oferă o priveliște unică spre Țara Moților. 

Şoseaua Brad – Abrud – Câmpeni (DN 74), un drum al aurului din Apuseni, se strecoară prin defileul Buceş, trecând pe la poalele muntelui Vulcan, un perete de stânci cu forme proeminente, aflat la 25 de kilometri de municipiul Brad şi la intrarea în judeţul Alba, un loc care reușește prin simpla sa măreție să-și intimideze și fascineze, în același timp toți oaspeții.

Astfel, vârful Vulcan a ajuns să fie una dintre cele mai spectaculoase formațiuni stâncoase din țara noastră, ocupând o suprafață de cinci hectare și atinge înălținea de 1.263 metri. De asemenea, are o diferență de nivel de peste 500 de metri față de trecătoarea de la Buceș. 

Aic veți vedea cum calcarele păstrează numeroase urme de fosile. Veți mai vedea dolinele formate pe platoul de pe vârf, înconjurate fiind de pădure. De asemenea, aici vei afla că sute de specii de plante, unele chiar foarte rare, împodobesc tot muntele. 

Încă din timpul Revoluției din Transilvania (1848-1849), moții și-au așezat tabăra la poalele Masivului Buceș-Vulcan, apărând defileul chiar și cu propria viață. 

Acum, locul este foarte căutat, în special de amatorii de excursii în natură, și pe bună dreptate. Panorama impresionantă pe care o oferă muntele asupra Țării Moților și a luncii Crișului Alb, te va face să te îngrăgostești iremediabil de acest loc. 

munte .webp

munte v .jpg

vulcan .jpg

vulvu.jpg

Foto: Marius Turc/Ioan Benea Jurca

Comentarii Facebook