Miercuri 18 Septembrie

O ardeleancă a cumpărat o casă în Alba și a găsit două morminte în spatele locuinței: „Un obicei destul de interesant”

Foto. Imagine cu caracter ilustrativ

Zeci de români îşi îngroapă rudele decedate chiar în curtea casei. Un astfel de obicei se practică, de exemplu, într-o comună din județul Alba, unde satele sunt atât de mici încât nu dispun de cimitire. 

În localitatea Vințu de Jos, această tradiție datează de peste 500 de ani, iar sătenii continuă să-și înmormânteze membrii familiei în grădinile caselor. Fiecare familie își respectă această veche cutumă, în lipsa unui cimitir comunal în zonă.

„Știam de obiceiul de a se îngropa oamenii în spatele casei sau în grădină, dar în același timp am fost surprinși să vedem două morminte aici de când am cumpărat, este un obicei destul de interesant, aș zice”, spune o femeie care a cumpărat recent o casă aici.

Chiar dacă legea spune clar ca înhumarea să se facă în cimitir, asta nu îi opreşte pe oameni.

„Aici se îngropau în grădinile caselor din două motive: unul ca erau foarte departe și biserica n-are cimitir și asta era tradiția. Da, avem aici patru morți îngropați”, spune un localnic.

Conform credinței locale, cei îngropați lângă casă găsesc liniștea veșnică și nu devin niciodată strigoi sau moroi.

„Atâta timp cât oamenii de aici din zonă mai trăiesc în locurile astea o să se păstreze obiceiul ăsta. Preotul e obișnuit, trăiește și el aici în zonă”, explică Petre Morar, viceprimar în Vinţu de Jos, conform Antena 3 CNN

Comentarii Facebook