O grupare din Vestul țării a clonat carduri și a cumpărat în prostie electronice scumpe


O grupare de infractori din Vestul țării a pus mâna pe datele de pe carduri emise de o bancă din Uniunea Europeană și a cumpărat produse electronice de jumătate de milion de lei. 

Cinci persoane, bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, au fost reținute în urma a nouă percheziții, efectuate de polițiștii B.C.C.O. Oradea - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. Oradea.

În 8 februarie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat nouă percheziții domiciliare, în județele Arad și Timiș, la locuințele a opt persoane, bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Conform anchetatorilor, din 2022 și până acum, persoanele bănuite, cu vârste cuprinse între 22 și 40 de ani, din județele Arad și Timiș, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. 

Aceștia au obținut datele de pe cardurile emise de o bancă dintr-o țară a Uniunii Europene, pe care le-ar fi înrolat într-o aplicație de plată electronică, instalată pe dispozitive mobile și ar fi achiziționat, astfel, de la diverși comercianți din municipiile Oradea, Arad, Timișoara și Deva, telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri performante și alte produse electronice, în valoare totală de 493.018,49 de lei.

De asemenea, în vederea îngreunării descoperirii activității infracționale, membrii grupului ar fi generat, prin intermediul unei aplicații dedicate plăților online, carduri virtuale emise de furnizorii de servicii financiare. Ulterior, cardurile ar fi fost folosite la cumpărarea bunurilor menționate anterior.

O parte dintre bunurile astfel achiziționate ar fi fost valorificate prin vânzarea acestora către persoane de bună credință, iar o altă parte au fost descoperite în urma perchezițiilor, la domiciliile unora dintre persoanele bănuite de comiterea faptelor. 

Astfel, în cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a bănuiților, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, un hard-disk, 4 unități flash, 21 de cartele SIM, carduri bancare, 10.900 de euro și 2.500 de lei, documente de identitate, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost falsificate și 92 de grame de pulbere cristalizată.

Șapte persoane au fost duse la audieri, iar cinci au fost reținute pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Joi, 9 februarie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor a fost sesizat cu propunerea de arestare preventivă a 3 dintre bănuiți, pentru 30 de zile. Pentru alți 2 bănuiți, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Comentarii Facebook