Orașul din Ardeal care duce mai departe tradiția de 160 de ani a băilor sărate. Clujul nu mișcă încă nimic - FOTO
Băile Sărate de la Ocna Mureș duc mai departe tradiția de 160 de ani, iar din 13 mai se redeschid complet modernizate. Băile sunt în orașul Ocna Mureș, o localitate cu 13.000 de locuitori și cu un un buget anual de 75 de milioane de lei. Prin comparație, bugetul Clujului pe 2023 este de 3 miliarde de lei, adică 618 milioane de euro.
Complexul balnear ”Băile Sărate” Ocna Mureș își deschide porțile pentru public începând cu data de 13 mai.
Investiția, a cărei valoare se ridică la aproximativ 30 milioane lei, a fost realizată în parteneriat de către Consiliul Județean Alba și Orașul Ocna Mureș, fiind unul din cele mai importante proiecte realizate în județul nostru după Revoluție. Complexul este unic în Transilvania, cuprinzând bazine interioare și exterioare cu apă sărată și dulce, sală de fitness, sală de tratament cu nămol, spații pentru proceduri de fizioterapie și recuperare medicală, restaurant și bar.
Această investiție duce mai departe tradiția balneo – climaterică de la Ocna Mureș, începută în urmă cu peste 160 de ani.
Băile Sărate din Someșeni stau închise de zeci de ani și sunt în paragină
La Cluj-Napoca, dacă Primăria ar fi cumpărat băile sărate de la Someșeni, acum puteam avea o astfel de bijuterie în Capitala Ardealului, unde oamenii să petreacă timpul liber.
Băile Someșeni au fost o stațiune balneo-climaterică, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Clujului înainte de Revoluție.
Acestea fiind reorganizate în stațiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927, care era și proprietarul stațiunii. Nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult inainte de organizarea profesorului ca tratamente pentru diverse boli, chiar și pentru diabet.
În momentul de față băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunerea lor în funcțiune. Au existat mai multe tatonări din partea municipalității pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până în prezent acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete.
În perioada interbelică, Băile Someșeni erau o oază de liniște și verdeață, o adevărată stațiune de talie europeană.
10 Comentarii
Niciodata baile Someseni nu au fost de talie europeana! Exagerati in toate. Intrebati renumita avocata ce pretentii are pt investitii la aceste bai. Mai terminati si cu Baile din Ocna Mures, a investit CJ si nimeni sa nu -si asume realiazarea lor. Ce minune , la cati locuitori are Ocna Mures va intra curand in faliment.. Titlu tendentios, fara motivatie,… Citeste mai departe
@Daniela: Culmea și Hajdúszoboszló nu are decat puțin peste 23 000 locuitori și uite că nu au intrat băile lor in faliment. Oare de ce?
cam nasol in 13
Si se asteapta sa mearga cineva?
@vor sa duca mai departe traditia?: de aia fac reclama aici ca sunt bani, localnici nu au bani sa mearga la baile nou deschise.
@vor sa duca mai departe traditiAi dreptate!
a?:
@bula: Clujenii pot sta linistiti la locul lor, nu i-a invitat nimeni. Era doar un articol de genul: uite ca la altii se poate. Dar e greu cu logica uneori.
@Clujul e controlat de mafia imobiliara si de tarani corupti.: Da de SunGarden, Domeniul Regilor nu ați auzit?
Paceeeeeee!!!