Părinții unui copil din județul vecin, obligați să-i plătească 10.000 de euro unei pensionare. Băiatul de 10 ani o lovise cu bicicleta


Părinții unui băiețel de 10 ani din Oradea au fost obligați de instanță să-i plătească despăgubiri substanțiale unei pensionare pe care copilul lor a lovit-o cu bicicleta.

Judecătorii au decis că aceștia trebuie să-i plătească vârstnicei daune morale de 10.000 de euro și despăgubiri materiale în cuantum de 20.643 de lei, potrivit Libertatea.ro.

Accidentul a avut loc în septembrie 2021 în Piața Unirii din Oradea.

Femeia a fost acroșată de băiatul care circula neregulamentar pe trotuar, fix în momentul în care ieșea dintr-o farmacie.

Victima a fost rănită grav, fiindu-i secționat complet nervul ulnar. Copilul, fiind speriat de situație a fugit imediat. 

În primă fază femeia rănită a depus o plângere penală, însă judecătorii au clasat fapta de vătămare corporală din culpă, numărul de zile de îngrijiri medicale fiind mai mic decât cele necesare încadrării. Fapta  de părăsire a locului accidentului a fost și ea clasată, având în vedere că băiatul avea 10 ani, deci nu răspundea penal.

Femeia a decis alfel să intenteze un proces civil împotriva părinților. Le-a cerut 25.000 de euro, plus plata cheltuielilor necesare tratamentului și recuperării medicale. 

Magistrații din Oradea i-au dat zilele trecute dreptate, însă doar parțial. Suma cerută de vârstnică a fost redusă aproape la jumătate.

Judecătorii au decis că, în acest caz, culpa părinților a fost clară, datorită faptului că minorii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumuri publice.

 „Instanța reține că din probele administrate în cauză rezultă că minorul, în vârstă de 10 ani la data săvârşirii faptei, circula cu bicicleta într-o zonă pietonală, în Piaţa Unirii din Oradea. Evenimentul rutier s-a produs prin acroşarea reclamantei în zona pietonală, interzisă circulației bicicliștilor”, se arată în actele dosarului, potrivit sursei citate.

Tatăl băiatului a vrut să scape de plata daunelor, motivând că este divorțat de soție și copilul se afla în grija acesteia la momentul accidentului.

Magistrații au considerat însă că această nu este o scuză acceptabilă, menționând că ambii părinți au obligația să-i explice copilului când și cum să circule pe drumurile publice. 

Decizia judecătorilor nu este una definitivă, iar părinții copilului, dar și victima au atacat decizia, procesul urmând să fie reluat la Tribunalul Bihor.

Comentarii Facebook