Vineri 22 Noiembrie

Premieră naţională: La cererea unei ardelence judecătorii au stabilit că bichonul familiei este fiinţă şi i-au acordat custodia


Premieră în România, o instanţă a stabilit custodia unui cățel! Ineditul proces a avut loc la Judecătoria Chişineu Criş, din județul Arad, unde instanţa a fost chemată să dezbată cererea de divorţ şi partajul între o orădeancă şi soţul ei.

Când a venit vorba de partaj, clienta mea a cerut ca animalul ei de companie să nu fie tratat ca un dulap ori o maşină, ci ca o fiinţă, şi să primească ea custodia", a declarat miercuri pentru Bihoreanul avocatul Cristian Rusu, care, împreună cu colega lui, avocata Claudia Romocea, au reprezentat-o pe bihoreancă în proces.

În condiţiile în care în România nu a mai existat un astfel de proces, judecătorul a trebuit să stabilească, întâi, dacă solicitarea bihorencei poate fi luată în considerare, adică dacă relaţiile între cei doi soţi şi căţelul lor sunt personale, precum cele de îngrijire, custodie ori sunt relaţii patrimoniale, de proprietate.

Pentru a susţine cauza clientei lor, cei doi avocaţi orădeni au verificat şi jurisprudenţa europeană, singurele ţări unde s-au dezbătut astfel de speţe fiind în Spania şi în Franţa.

Conform sentinţelor analizate, în aceste ţări judecătorii au stabilit custodia animalelor de companie în urma unor analize asemănătoare cu cazurile privind tutela copiilor, luând în calcul situaţia financiară a părţilor, inclusiv dimensiunea locuinței și a spațiului, legăturile de atașament, capacitatea de a îngriji animalul, persoana care solicită custodia trebuind să dovedească faptul că, zilnic, poate avea grijă de el.

Atunci când reşedinţa obișnuită a copiilor este stabilită cu unul dintre părinți, judecătorul instanței de dreptul familiei atribuie custodia animalului acestui părinte. Prin urmare, atașamentul copiilor față de animal este, de asemenea, luat în considerare", a explicat avocatul Rusu.

Hotărârea Judecătoriei Chișineu Criș

În final, Judecătoria Chişineu Criş i-a dat dreptate orădencei, stabilind că animalele de companie nu pot fi asimilte notiunii de bunuri, ci este o fiinţă vie, care are dreptul să ajungă la persoana care o iubeşte.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, instanţa a reţinut că, ,,sub aspect sentimental (…), cățelul joacă un rol important în menținerea unui echilibru și a unui suport sentimental în ceea ce o privește pe reclamantă. Aceasta este persoana care se ocupă de îngrijirea acestuia, de hrana lui, de plimbările și de toată atenția cuvenită”.

Instanţa a lămurit şi aspectele juridice, arătând că jurisprudența internațională este neuniformă, unele instanțe socotind că ea trebuie analizată în cadrul partajului ale soților, altele că se pune în discuție atribuirea custodiei asupra unei ființe vii, aflate într-o puternică relație de afecțiune cu părțile din dosar.

Comentarii Facebook