Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol
Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marți, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității.
Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor
În septembrie 2016, la Paris, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO. Doi ani mai târziu, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs.
La începutul anului trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa că Executivul a decis să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o notificare în acest sens fiind transmisă pe data de 31 ianuarie 2020.
Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. Compania canadiană a anunţat, pe data de 30 iunie 2017, că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei în urma protestelor de stradă.
Doi ani mai târziu, în luna februarie, Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale – ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii) a admis, parţial, argumentele localnicilor din România în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, în urma unei petiţii depuse în octombrie 2018 de mai multe organizaţii de mediu, anunţa Greenpeace CEE România, într-un comunicat de presă.
În prezent, au existat tensiuni în coaliția de guvernare pe acest subiect. USR PLUS a amenințat, în urmă cu câteva săptămâni, că își retrage miniștri din ședința de guvern dacă premierul Florin Cîțu va propune oficial retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul coaliției.
Premierul Florin Cîțu, dar și liderul PNL, Ludovic Orban, ar fi pledat în coaliție pentru retragerea dosarului Roșia Montană pe motiv că statul român riscă să piardă procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, dar ar fi invocat și o serie de probleme de legalitate la întocmirea dosarului.
Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.
18 Comentarii
si care e motivatia??
asa orice varf de deal ar trebui protejat.
acolo nu exista nimic, sunt mine din trecut, de ce nu se poate mina in continuare??
@mihai: pentru ca ceanura va ajunge in apa potabila a mutor localitati
@mihai:
Esti tanar sa-ti de Bunul Dumnezeu Sanatate !
Tu stii ce inseamna Cianuri ?
Inseamna MOARTE !
Vrei sa te casatoresti si sa ai copii cu iubita ta !?
Vrei sa Mori la 35 de ani si sa lasi niste copilasi fara Tata ?
Esti USER-ist ?
@#: Mare e manip ularea lui nea Viktoras de la Pestea si Buda. Bha loazelor, peste tot in lume Aurul se exploateaza cu acele cianuri, la fel si prelucrarea primara, din zacamint in bijuterie, lingou, componenete electronice. Ca statul nu a dispus la plata de redevente mai mari, de ce nu-l exploateaza chiar El? Nu dipune de tehnologie? Hai las-o, aurul… Citeste mai departe
Nu vreau Cianuri in Tara Mea numita Romania !
dar
Tot Trepadusi sunteti Infectatilor !
Va rog sa ii crotaliati pe cei vaccinati sa ma pot ferii de EI , ei nu pot face o forma grava dar eu nu doresc sa ma imbolnavesc !
Crotaliatii pot imbolnavi ... si sa se duca la mall .
Clauzele contractuale si despagubirile care trebuie sa le plateasca statu roman catre Gabriel Rosia Montana pt ca nu au dat voie exploatarii sunt mai mari decat valoarea contractului in sine. Ei asta au vrut, stati linistiti ca tot voi platiti, indiferent daca se exploateaza sau nu
@Radu: Alea sunt povesti cu pesti... nu trebuie platita nici o amenda... alea au fost doar minciuni lansate de tradatorii de tara ...
@Radu:
Nu stiu de unde iti obtii informatiile ?!!!
RMGC au " uns " rotite si consiliul local a declarant zona Mono - Industriala , deci nu ai voie sa faci nimic in afara de minerit !.
Stii ca cei de la FIRMA au vrut sa "barbiereassca 4 PATRU " munti de pe suprafata pamantului ?
Vrei cianura , ai acasa prize , incearca sa-ti bagi… Citeste mai departe
Ar fi fost un hit and run, ne lasau si-un lac de cianuri, sa se spele pe cap cu el!
@Alex: lacul de cianuri era totusi bun. Avem o gramada de politicieni mai vechi si mai noi care ar trebui dusi sa faca o baie in lacul de cianuri. Nu-mi vine in minte un nume sau altul dar cred ca ii putem duce pe toti care au fost in politica ultimelor 3 decenii.
@iancsi:
@iancsi:
Transportul guvernantilor .
asta e de bine, nu pot vande loazele zacamintele stapanilor lor