Schimbare în Biserica Ortodoxă! Cine este noul episcop al Sălajului, ales de Sfântul Sinod. A fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului


Joi, 27 martie 2025, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales  pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului.

Funcția a rămas vacantă în decembrie 2024, după ce, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a decis suspendarea Episcopului Petroniu. 

El este suspectat că ar fi delapidat trei milioane de lei, utilizând acești bani în interese personale, el fiind acuzat și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pe același post a candidat și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, din județul Alba, în familia preotului Ioan și a preotesei Elena-Mărioara Vesa, primind la botez numele Valentin-Cosmin. Este cel de-al doilea copil al familiei, mai având un frate pe nume Marius-Ioan, inginer de profesie.

CITEȘTE ȘI: Preasfințitul Părinte Petroniu ajunge în fața Parchetului Curții de Apel Cluj. El este suspectat că ar fi furat 3 milioane de lei de lei din episcopie

Intrat în viața de mănăstire, a fost tuns în monahism în data de 17 ianuarie 2015 la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului chiar în ziua în care a împlinit 36 de ani, pe 13 februarie 2020. Hirotonia a avut loc zece zile mai târziu, pe 23 februarie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

La momentul hirotoniei, Preasfinția Sa a afirmat că își dorește să fie prieten al tinerilor și că se va „osteni din răsputeri pentru acest lucru”. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și a urmat studii la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția (2009-2011), precum și la Instituto Teologico „Sant’Antonio Dottore” din Padova, Italia (2011-2012). Deține două titluri de doctor, obținute la universitățile din Cluj-Napoca și Padova.

Autor a numeroase cărți, studii și articole, Preasfinția Sa este un bun cunoscător al limbilor clasice – siriacă, greacă și latină –, precum și al celor de circulație internațională, precum engleza, franceza și italiana. Din 2013, este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia. În prezent, este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Un mare episcop din Transilvania, retras din funcție după ce ar fi furat 3 milioane de lei de la biserică. Decizia Sfântului Sinod a fost unanimă

Comentarii Facebook