Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va reprezenta România la World Butchers’ Challenge 2025. Selecții în Cluj, Timișoara, Iași și București
10 locuri sunt disponibile în echipa „Măcelari de elită”, care va reprezenta România la cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei, World Butchers' Challenge (WBC), programat anul viitor, la Paris. România este singura țară din sud-estul Europei care va concura în această competiție.
Participarea unei echipe românești la WBC este un proiect inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan” din Cluj în colaborare cu Top Chef Măcelar, cu scopul de a revitaliza meseria de măcelar.
„În urmă cu 30 de ani, când am pus bazele carmangeriei împreună cu tatăl meu, Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară o reevaluare a acestei meserii la nivel național, pentru ca tânăra generație să fie atrasă de acest meșteșug. Participarea la WBC va fi începutul acestui proces. Vrem să producem o schimbare de percepție, fără de care va fi greu să păstrăm dinamismul și dezvoltarea industriei cărnii în România”, a declarat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan” și directorul general al companiei Moldovan Carmangerie.
Pentru a-i găsi pe cei 10 meseriași, Fundația „Ștefan Moldovan", susținută de Auchan și BCR, organizează patru selecții regionale, sub genericul „Măcelari de elită".
„Meseria de
măcelar este una foarte importantă în comerțul alimentar, care se remarcă prin
exigență, deschidere și corectitudine. Pasiunea și respectul față de meserie
sunt elementele cheie pe care orice concurent trebuie să le demonstreze atât în
cadrul concursului, cât și pe viitor, în practică. Ne bucurăm să fim parte din
acest eveniment care recunoaște și celebrează valoarea unică pe care măcelarii
o aduc fiecărei mese și urăm succes tuturor concurenților”, a declarat Mihai Toader, Business Unit Director Auchan România.
Înainte de
selecția propriu-zisă, doritorii sunt invitați să se înscrie pe site-ul elitamacelarilor.ro, după cum urmează:
22 aprilie – 12 mai pentru candidații din zona Clujului
6-20 mai pentru zona Timișoarei
20 mai – 3 iunie pentru zona Iașului
10-24 iunie pentru zona Bucureștiului
Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.
Selecțiile vor avea loc în hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca
(18 mai), Timișoara (25 mai), Iași (8 iunie) și București (29 iunie).
Candidații vor avea la dispoziție câte 45 de minute pentru a tranșa semicarcase
de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate.
Juriul va puncta fiecare candidat în Cele patru zile de competiție vor fi adevărate
spectacole, la care toți cei prezenți în Auchan vor fi invitați să asiste, iar
apoi să deguste preparatele rezultate.
Cei selectați se
vor alătura celor trei maeștri măcelari care și-au câștigat deja recunoașterea în
cadrul Top Chef Măcelar: Ionuț Alexandru Anghel și Gabriel Arghir de la
Carmangeria Ozana (locul I în 2022 și 2023), precum și Sandu Mirea de la hipermarketul Auchan
Drumul Taberei din București (locul II în 2022).
Doi tineri măcelari, aleși în urma selecțiilor
și susținuți de BCR, vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de
World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher. Astfel,
echipa care va reprezenta România la WBC va fi formată din căpitan, șase
titulari seniori, doi tineri ucenici și patru rezerve.
Odată
formată, echipa „Măcelari de elită” va intra într-o perioadă de antrenamente, care vor avea
loc în spațiul pus la dispoziție
de compania Moldovan Carmangerie din Cluj. De asemenea, echipa va fi prezentată
în cadrul ediției 2024 a Top Chef Măcelar, unde va susține o demonstrație
specială.
World Butchers'
Challenge a debutat ca o întrecere
între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment bianual ajuns la cea de-a
opta ediție, care se
va desfășura în 30-31 martie 2025 la Paris (Franța). România va participa alături de alte 14 țări:
Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Indonezia, Marea
Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și
USA.
Proiect inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan” în colaborare cu Top Chef Măcelar, CarnEXPO, IndustriaCărnii.ro și AgroTransilvania Cluster
Parteneri strategici: Auchan și
BCR
Parteneri principali: Moldovan
Carmangerie, RBC, Salesianer, Monceanu Inocasings
Parteneri: Ion Mos, Emerson Technik, Rottaprint,
Marchand, TESTO
Partener instituțional: Consiliul
Județean Cluj
4 Comentarii
Macelarii nostri sunt in alte tari ca aici nu avem abatoare!!
Faceți o selecție prin spitalele clujene, găsiți o groaza de "experți ".
@Simplu: mare dreptate ai ....din pacate corhazurile carpatine au ajuns abatoare umane...seara de seara macelarii din corhazuri stau pe la televiziile securoilor antene, romaniatv, realitatea, bitv, protv ,etc sa ne spuna ce grozavi sunt ei iar ziua trec la hacuirea carpatinilor... ca deee pleaca in strainatate de nu sunt lasati sa-si faca de cap… Citeste mai departe
Si asta a-ti ridicat-o la rang de "chef" , tate*****urile sunt chef mai nou , tati is directori . Macelar si vanator sunt sinonimi cu criminalii, cam asta e ca ne place ca nu .